REKLAMI GEÇ

ELDE KALAN SADECE KAPI

15 Temmuz 2015 Çarşamba

denizli-serinhisar-agalar-cami-denizli-nin-tarihi-camileri-h

Serinhisar’daki Ağalar Camii, geçirdiği onarımlar ile günümüze dek ayakta kalsa da aslına uygun yapılmayan çalışmalar nedeniyle birçok özelliğini yitirmiş. Geriye kalan en orijinal parça kapı ile mahfil ve tavanı taşıyan sütunlar.

Serinhisar’ın ilk yerleşim yerlerinden olan Yenice Mahallesi, eski yapılarıyla dikkati çekiyor. Bunlardan birisi de doğu ve batısı sokağa cepheli avlu içerisindeki Ağalar Camisi. Üzeri kiremit çatıyla kaplı ibadethanenin yapılış tarihi 1730.

ic-1

Bu denli eski olmasına karşın, yapıda inşa edildiği dönemden kalan çok fazla eser yok. En orijinali ahşap giriş kapısı. İki kanatlı kapının üzerindeki kabartma süslemeler hayli dikkat çekici.

ic-6

İbadethanenin tavanı ile kadınlar mahfilini taşıyan dev sütunların da orijinal olduğu belirtiliyor. Sütunlardan ikisi harimin ortasına, diğer ikisi de duvara yerleştirilmiş. Duvardaki sütunların üzeri sıvayla kapatılsa da işlemeler hala görülebiliyor.

ic-3

İki katlı kadınlar mahfilinin ahşap parçalarının çoğu yenilenmiş. Ancak sütunlar arasındaki bağlantıyı sağlayan kemerler, korunabilen ender parçalardan.

ic-5

Mihrap ve çevresi ahşapla kapatılırken, niş bölümünün üsünde geometrik kabartmalar bulunuyor. Dört sıra halindeki kabartmaların caminin ilk yapıldığı yollardan olduğu ifade ediliyor.

ic-4

Minberin yapımında tamamen ahşap kullanılmış. Minberin onarımlar sırasında sonradan yapıldığı belirtiliyor. Minbere çıkış bölümündeki ahşap sütunları birleştiren kemerdeki ağaç oymalar dikkat çekici.

ic-7Ağalar Camisi’nin silindirik gövdeli ve tek şerefeli minaresi, kuzeybatı cephesinde kare bir kaide üzerinde yükseliyor. Şerefenin altında geometrik kabartmalar bulunuyor.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı