Sarayköy Çarşı Camii Selçuklu işlemeleriyle güzel
4 Temmuz 2015 Cumartesi
Sarayköy’ün Bala Mahallesi Hükümet Caddesi’ndeki Çarşı Camii, Selçuklu dönemi ahşap işlemelerle bezenen minberi ve tavanındaki süslemeleriyle ildeki çok özel ibadethanelerden birisi.
Yedeks ile Denizli’nin Tarihi Camileri yazı dizimizde bu kez Sarayköy’deyiz. İlk uğradığımız dini mabet ise Hükümet caddesi’ndeki Çarşı Camii. Avluya adımımızı attığımızda ilk dikkatimizi çeken giriş bölümündeki ahşap sütunlar. Açık bölümde çatıya kadar yükselen sekiz sütun yine ahşap kemerlerle birbirine bağlanılmış.
Yine dış kısımda, mahfil bölümünden dışarıya açılan bir kapı ile ahşap bir çıkma dikkati çekiyor. Buradaki ahşap işlemeler, iç bölümdeki güzelliklerin habercisi konumunda.
Kare biçiminde dizyn edilen camiye giriş kuzey cephesindeki kapıdan. Bu cepheyi mahfil kaplıyor. Ahşap bir merdivenle çıkılan mahfiy doğu ve batı cephelerinde küçük çıkıntılarla harime doğru uzanıyor. Mahfili, 10 ahşap sütun taşıyor.
Harim bölümünde başınızı yukarıya kaldırdığınızda, çiçeklerle süslü ahşam bir tavan, tam ortasında ahşap süslemenin güzel bir örneğiyle karşılaşıyorsunuz.
Mihrap, alçıyla kaplı. Beyazlığıyla öne çıkan mihrabın iki yanında kabartma figürler, üst bölümünde çiçek desenler bulunuyor.
Minber ise caminin en özel bölümü. Selçuklu dönemi işlemeleriyle bezeli minberdeki ahşap süslemeler ilk günkü güzelliğiyle duruyor. Cami restorasyonlar geçirse de minberin orijinal olduğu belirtiliyor.
İbadethanenin aydınlatılmasını güney ve kuzey cephelerindeki 16, doğu ve batı cephelerindeki 12 pencere sağlıyor. Üst pencerelerde vitraya yer verilmiş.
Caminin minaresi kare bir kaide üzerinde yükseliyor. Tuğla kullanılan silindir gövdeli minare, tek şerefeli. Minare, yenilenen camiyle birlikte 1930 yılında yapılmış.