REKLAMI GEÇ

Büyükşehirlere tek belediye tek meclis

Büyükşehirlere tek belediye tek meclis

Denizli Ak Parti Milletvekili Nihat Zeybekci, Büyükşehir Yasası çalışmalarıyla ilgili önemli ipuçları verdi. İl genel meclisleri ve büyükşehir belediye meclisleri kaldırılıp yerine il meclisleri kurulabilir.Zeybekci’ye göre bu meclislerin yetki ve bütçeleri genişletilmeli.

/ DENİZLİHABER / 5 Mayıs 2012 Cumartesi, 16:47

Ak Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelmesi beklenen 13 ilin Büyükşehir yapılmasını da kapsayan Büyükşehir Yasası ile ilgili önemli ipuçları verdi. Zeybekci, Büyükşehir yapılması gündemde olan 13 ilden 10’unda merkezde tek ilçe belediyesi olacağı ve Büyükşehir Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisleri’nin birleştirilerek İl Meclisi’ne dönüştürüleceği düşüncesinin olduğunu söyledi. Zeybekci, Denizli, Urfa ve Malatya’da ise merkezde iki ilçe belediyesi olabileceğini belirtti.

Basın İlan Kurumu ve Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nin birlikte düzenlediği Cumartesi Toplantıları’na konuk olan ve Denizli’deki gazetecilerle Çamlık Ofis’te buluşan Ak Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, ülke ve Denizli gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

İL MECLİSİ GELEBİLİR
Denizli ile birlikte 13 kentin büyükşehir statüsü kazanacağı yeni tasarı ile ilgili büyükşehirlerin tümünde idari yapının büyük ölçüde değiştirilmesi üzerinde çalıştıklarını dile getiren Zeybekci, büyükşehirlerde il özel idareleri ve İl Genel Meclisleri’nin kaldırılıp yerine İl Meclisi’nin getirilmesi fikrinin ağırlıklı olarak tartışıldığını söyledi. Üyelerinin dar bölgeli ve iki turlu seçimle belirleneceği il meclislerinin hem yerel temsil hem de hizmetler açısından mevcut idari yapıya göre çok daha etkili olabileceğine dikkat çeken Zeybekci, “Tabi il özel idarelerin yanı sıra bu düşünceye göre yeni yapıda büyükşehir belediye meclisleri de olmayacak” dedi. 

“SÖYLEDİKLERİM EYALET SİSTEMİ TARTIŞMASINA ÇEKİLMESİN”
Söylediklerinin eyalet sistemi ya da federal yapılanma gibi konulara çekilmemesi ricasında da bulunan Zeybekci, “Ben inanıyorum ki bu çok daha sağlam ve milli bir yapılanma. Üniter yapı bozulur gibi eleştiriler bence yerinde eleştiriler değil. Devlet tabi ki aciz olamaz. Sorunların çözümü konusunda gücünü her zaman ortaya koyar. Ancak bu da yerel yönetimlerin güçlenmesiyle mümkün” dedi.

“YEREL YÖNETİMLERİN YETKİLERİ ARTMALI”
Konu hakkında yöneltilen bir soru üzerine, il meclislerinin kamu personelini belirleme yetkisinin de olması gerektiği görüşünü dile getiren Zeybekci, “Bence yerel idare o bölgenin ihtiyacını bakanlıklardan daha iyi bilir. Artık milletvekilleri olarak şu zamanda bakanın önüne çıkıp bana bir genel cerrah verir misin demek çok yanlış. Yine Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı kamu personelini kendi seçsin ama biz de o listeden ihtiyacımız olan öğretmeni, doktoru kendimiz atayalım” diye konuştu. Zeybekci, yasayla ilgili çalışmalarda Büyükşehirlerin gelirlerinin yüzde 70 oranında artması yönünde ağırlıklı görüş oluştuğunu, ancak kendilerinin bu oranın yüzde 150’ye çıkması için çalıştıklarını söyledi.

BÜROKRATİK DİRENÇ İMASI
Bu görüşlerini büyükşehir yasa tasarı çalışmalarında paylaştığını ve kabul gördüğünü dile getiren Zeybekci, ancak özellikle il meclisleri ve yetkileri konusundaki düşüncelerinin bürokratik dirençle karşılaştığını ima etti. “Biz bu görüşlerimizi paylaşınca herkes çok haklısın diyor. Bunun üzerine derleyip toparlıyoruz. Ama özellikle bürokrasi temelli arkadaşlarımız bizlerle aynı görüşte değil. Ertesi gün gelip bir bakıyoruz her şey değişmiş” diye konuştu.  Zeybekci, yerel yönetimin güçlendirilmesi ile ilgili son yıllarda bir geriye gidişin olduğunu da söylerken, “Biz daha ileri gideceğimize son zamanlarda geriye gitmişiz. Tabi bunlar da düzeltilecek” dedi.

10 İLDE MERKEZ İLÇE BÖLÜNMEYECEK
Yeni yasayla birlikte büyükşehir olacak 13 ilin 10’unda il merkezinde tek ilçe belediyesinin kurulmasının kesinlik kazandığını söyleyen Zeybekci, “Ancak Denizli, Urfa ve Malatya’da ikinci bir merkez ilçe belediyesi olabilir. Çalışmalar sürüyor” diye konuştu.

“MİLLET YENİ ANAYASA BEKLİYOR”
2001 yılı genel seçimlerinde halkın birinci mesajının yeni bir anayasa yapılması olduğunu belirten Zeybekci, demokratik, sivil, evrensel hukuk kurallarını içeren yeni anayasanın mecliste tüm partilerin de desteğiyle meclisten oybirliğiyle geçeceğine inandığını vurgulayarak, “Yeni Anayasa yapılmazsa millet bunun faturasını keser. Yeni Anayasa’nın muhalefet partilerinin de desteğiyle oybirliğiyle meclisten geçeceğine inanıyorum. Çünkü bu meclis ilk anayasayı yapan meclisten sonra millet iradesiyle anayasa hazırlayacak olan ikinci meclis. Bu nedenle 24. dönem meclisinin tarihi bir önemi de var. Bu meclis anayasayı yaparsa tarihe geçer, yapamazsa da tarihe geçer” dedi.

“TUTUKLU VEKİLLERİN TAHLİYESİNE KARŞIYIM”
Zeybekci, tutuklu vekillerin meclise gelmesi yönündeki çalışmalara karşı olduğunu belirterek, “Hiç berisi seçildikten sonra tutuklanmadı. Seçilen vekillerin her ne sebeple olursa olsun tutuklanmasına karşıyım, bir tutuklunun yeri de meclis değil. Burada amaç tutuklu kişileri çıkarmak için meclise taşımak olmamalı. Bu benim kişisel görüşüm, ama gurubum, partim tahliye edilmeleri yönünde bir tavır sergilerse bende uyarım” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı