REKLAMI GEÇ

Doğal gaz mecburi değil

Doğal gaz mecburi değil

CHP İl Başkanı Avukat Zafer Gönenç, Danıştay 6. Dairesi’nin, Konya Mahalli Çevre Kurulu’nun, doğal gazın ısınma amaçlı kullanılmasını zorunlu hale getiren kararını hukuka aykırı bulduğunu belirtti.

/ DENİZLİHABER / 11 Temmuz 2009 Cumartesi, 19:54

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Avukat Zafer Gönenç, doğal gaz kullanımına zorlanan Denizli halkına müjdeli bir haber verdi. Danıştay 6. Dairesi’nin, Konya Mahalli Çevre Kurulu’nun doğal gazın ısınma amaçlı kullanılmasını zorunlu hale getiren kararını hukuka aykırı bulduğunu belirten Gönenç, “Denizli Mahalli Çevre Kurulu’nun bu konuda aldığı karara yönelik yargı süreci devam ediyor. Danıştay’ın bu kararı ile doğalgaz kullanımını zorunlu hale getiren Denizli MÇK kararının hukuka uygun olmadığı resmen tespit edilmiş oldu. Kentimizdeki kömür kullanımını engellemek ve yurttaşlarımızı doğal gaza mecbur etmek artık mümkün değildir. İktidar ve yerel idareler, ekonomik kriz ve işsizlikle boğuşan yurttaşımızı doğal gaz kullanmaya ve dönüşümü için konut başına en az 3-4 bin TL harcama yapmaya zorlayamazlar” dedi.
Denizli’de doğal gaz süreci
Denizli’de doğal gazda yaşanan süreci de hatırlatan Gönenç, “14 Ekim 2006’da doğal gaz ihalesi yapıldı. Yüklenici firma söz konusu tarihten itibaren 5 yıl içinde bitirmek şartıyla kentin doğal gaz dağıtım şebekesinin yapımını üstlendi. Tam 30 yıllığına doğal gaz satış hakkını aldı. Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) 1 Kasım 2007’den itibaren doğal gaz kullanımını zorunlu hale getirildi. Kurul, denetleme yetkisini Denizli Belediyesi’ne devretti. Şu ana kadar kaç kişiye yasa ihlali nedeniyle ceza kesildiği meçhul. Şirket, geçen süre zarfında 63000 aboneye ulaştı” dedi.
‘Doğal gaz dönüşümü için 200 milyon TL harcandı’
Denizlililerin, doğal gaz dönüşümü için şu ana kadar yaklaşık 200 milyon TL para harcadığını belirten Gönenç, “Abone ve güvence bedeli için yüklenici şirkete ise 30 Milyon TL’nin üzerinde para verdi. Kentte şu ana kadar 194 milyon metreküpün üzerinde doğal gaz kullanıldı. Bunun parasal karşılığı ise 111 milyon 552 bin TL’nin üzerinde. Denizli’de geçen 3 yılda doğal gazın yarattığı parasal dönüşümün toplam bedeli 350 milyon TL’yi buldu. Ancak bu büyük parasal döngünün yalnızca 15-20 milyon TL’si kentimizde kaldı. Geri kalan kısmın yarısına yakını doğal gaz için BOTAŞ ve oradan yurt dışına, geri kalan kısmı ise donanım ve tesisat malzemelerinin satın alımı içinse farklı kentlere kaydı” dedi.
Kamu yöneticileri ve Denizli Belediyesi’ne çağrı
Çevre ve hava kirliliğini önlemenin tek yolunun, doğal gaz olmadığını hatırlatan CHP İl Başkanı Gönenç, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, halkın yararına tüm girişim ve projelere destek vereceklerini söyledi. Gönenç, kamu yöneticileri ve Denizli Belediyesi’ne, hukuka aykırılığı Danıştay’ca tespit edilen doğal gaz zorunluluğundan derhal vazgeçmeleri çağrısında bulundu. Gönenç, “Kente giren kömür kalitesini kontrol altına alarak niteliksiz kömürün yakılmasını önleyiniz. Kamu kurumları ve yerel yönetimler, devlet eliyle kalitesiz kömürleri yoksul halka dağıtarak hava kirliliğinde en büyük etkenlerden biri haline gelmiştir. Verecekseniz halka kaliteli kömür veriniz. Yerel ve temiz bir kaynak olan jeotermal enerjinin ısınmada kullanılması için gerekli ve samimi çalışmalar derhal başlatılmalıdır. Jeotermal enerji seçim vaadi olmaktan çıkarılıp, ısınma aracı yapılmalıdır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının ısınma amaçlı kullanılması teşvik edilmelidir. Kenti bölgelere ayırarak kömürlü merkezi ısıtma sistemine geçilmesi ve ulusal enerji kaynaklarının kullanılması için proje geliştirilmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı