REKLAMI GEÇ

Emeklilerin sorunları meclis gündeminde

Emeklilerin sorunları meclis gündeminde

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanmak üzere TBMM’ye verdiği soru önergesinde, emekliler için yaşamın daha zor hale geldiğini belirterek, emeklilerin durumunu sordu.

/ DENİZLİHABER / 6 Temmuz 2009 Pazartesi, 18:17

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Ertemur, Başbakan Erdoğan’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, emeklilerin durumunu sordu. Ertemur, “2008 yılı için işçi ve Bağ-Kur emekli maaşlarında bir yılda yüzde 9.2’lik artış yapılmıştır. Bu artış miktarı emekli aylıklarında ortalama 55 TL’ye tekabül etmektedir. 2008 yılı için temel tüketim maddelerinde yaşanan fiyat artışları aile bütçesi üzerinde yaklaşık 200 TL ek yük getirmiştir. 2009 yılında ise emekli maaşlarına yaklaşık yüzde 8.83 artış verilmiştir. Bu artış emekli maaşlarında ortalama 51 TL’ye tekabül etmektedir. Emekli maaşlarında yaşanan reel kayıp her geçen yıl emeklilerimiz için yaşamı daha da zor hale getirmektedir. Yıllarını çalışarak geçirmiş emeklilerimizin yüzde 80’i hayatlarının bu en güzel döneminde yoksulluk sınırı hatta açlık sınırı altında bir gelirle geçirmek zorunda bırakılmaktadırlar” dedi.
Ertemur’un konuya ilişkin soruları şunlar:
-Bağ-Kur, (Tarım Bağ-Kur’u ve diğerleri ayrı ayrı olmak üzere), SSK, Emekli Sandığı’ndan emekli maaşı alanların sayısı ve ortalama maaşları nedir? Çalışanlarımız kaç tür kalemden emekli olma hakkı elde etmektedirler?
-Bir sosyal güvenlik kurumunda emekli olup da, çalışanların sayısı nedir? Emekli oldukları kuruma göre dağılımı nedir?
-Ayrı sosyal güvenlik kurumlarına tabi bu emeklilerimiz arasında oluşan maaş farkının azaltılması için yürütülen bir çalışma var mıdır? Var olan bu olumsuz tabloyu da dikkate alarak emeklilerimizin maaşlarında bir iyileştirme yapılacak mıdır? Kapsamı nedir?
-Dul ve yetimler, vazife malûlü, gaziler, şehit dul ve yetimleri, yaşlılık aylığı, özürlü aylığı vb. tertiplerden maaş alanların sayısı ve ortalama maaş miktarı nedir? Yoksulluk ve açlık sınırlarına ilişkin sendikalarımızın açıkladığı rakamları da dikkate alarak bir artış düşünüyor musunuz?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı