REKLAMI GEÇ

Ertemur, işsizleri sordu

Ertemur, işsizleri sordu

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Başbakan Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Denizli’deki işsizlik oranı, bunun sektörlere ve yaş gruplarına göre dağılımını sordu.

/ DENİZLİHABER / 2 Temmuz 2009 Perşembe, 16:43

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Ertemur, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye’deki her üç gençten birinin işsiz olmasının, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde ekonomik ve sosyal olarak karşı karşıya kalacağı tehlikenin büyüklüğünü anlatması bakımından çarpıcı olduğunu söyledi. Ertemur, “Şubat 2009 tarihine ilişkin işsizlik verileri, ülkemizde genç işsizlik oranının yüzde 28’e çıktığını göstermektedir. 2009 yılında tarihi rekor kıran işsizlik rakamlarının özellikle, sanayi ve hizmet sektöründe yaşanan daralma tarım dışına çıkan nüfusun artması ile 2010 yılında daha da artıracaktır. Hükümet yaşanan bu olumsuz tablo karşısında ivedilikle geçici paketler yerine, sanayiyi destekleyecek köklü ve kalıcı önlemler almak durumundadır. İşsizlikle mücadele konusunda bugüne kadar açıklanan istihdam paketlerinin etkili olmadığı ortadadır” dedi.
‘Denizli göç vermeye başladı’
Ekonomik krizin ve işsizliğin en çok etkilediği illerden birinin de Denizli olduğunu hatırlatan Ertemur, “Dünyanın ve ülkemizin önemli tekstil merkezlerinden biri olan Denizli, hükümetin açıkladığı teşvik paketi ve krizle mücadele konusunda açıklanan diğer önlemler kapsamında adeta yok sayılmıştır. Gelinen nokta itibariyle Denizli, içine sürüklendiği sorunlar yumağı nedeniyle göç vermeye başlamış, krizin etkilerine bağlı olarak yaşanan intihar vakalarıyla kamuoyunun gündemine yer alır hale gelmiştir” dedi.
Başbakan Erdoğan’a, Denizli’deki işşizlik oranının ve bu oranın sektörlere ve yaş gruplarına göre dağılımını soran Ertemur, istihdam politikasında, kriz koşullarına ve illerin durumuna göre yeni bir planlama yapılıp yapılmadığını, Denizli’ye yönelik bu konuda hükümetin mevcut anlayışı ve çalışmalarının ne olduğunu da sordu.
Ertemur, “Türkiye’nin en büyük çıkmazı olarak nitelendirilen her üç gençten birinin işsiz olması sorununa çözüm için, ülke genelinde ve Denizli özelinde yapmayı düşündüğünüz çalışmalar nelerdir? Ülkemizde ücretler üzerinden alınan vergi oranı yüzde 40’ı aşmaktadır. Bazı sektörlerde ise yüzde 50’yi bulmaktadır. Bu oran AB ortalamasının çok çok üzerindedir. Brüt ücreti 2 bin 200 lira civarındaki bir çalışan için ödenen vergi ve prim kesintisi 1000 lirayı aşmaktadır. İstihdam üzerindeki bu ağır yükü kaldırmak için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Ne zaman uygulamaya konulacaktır?” diye sordu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı