REKLAMI GEÇ

Ertemur; “KOBİ ve Esnaf Bakanlığı kurulmalı”

Ertemur; “KOBİ ve Esnaf Bakanlığı kurulmalı”

CHP Denizli Milletvekili Ertemur, “KOBİ’leri organize edebilecek, doğru biçimde yönetebilecek bir bakanlık, KOBİ ve Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 23 Aralık 2009 Çarşamba, 18:24

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, 2010yılı bütçe görüşmelerinde, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme Destekleme İdaresi Başkanlığı) bütçesi üzerine söz aldı. Ertemur, konuşmasında hükümeti ağır bir dille eleştirerek, “Yanlış ekonomik ve sosyal politikalar, atılan yanlış ve tehlikeli adımlar, eğitimden sağlığa, güvenlikten işsizliğe kadar pek çok alanı ve vatandaşlarımızı derinden etkilemektedir” dedi.

“AKP İKTİDARI OLUMSUZLUKLARDAN SORUMLU”
Türkiye’nin, tarihinde hiç olmadığı kadar zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Ertemur, “Yanlış ekonomik ve sosyal politikalar, atılan yanlış ve tehlikeli adımlar, eğitimden sağlığa, güvenlikten işsizliğe kadar pek çok alanı ve vatandaşlarımızı derinden etkilemektedir. Vatandaşlarımızın çoğu geleceğe ilişkin ciddi endişeler taşımaktadır. Bu duruma gelinmesinde AKP iktidarının da payı büyüktür” dedi.

“ESNAF, AYAKTA DURAMAZ HALE GELDİ”
KOSGEB’in, ekonominin bel kemiği olan esnaf ve sanatkarları yakından ilgilendirdiğini hatırlatan Ertemur, “KOBİ’ler sanayileşmenin, sağlıklı bir sosyal yapının, gelir dağılımındaki dengenin ve ticaretteki dinamizmin sürükleyici faktörü ve ekonominin de vazgeçilmez unsurudur. Ürettiği mal ve hizmetle ekonomiye can veren, katma değer yaratan, istihdamın yükünü çeken esnaf ve sanatkârlarımız bütün gayretlerine ve iyi niyetli çalışmalarına rağmen artık ayaklarının üzerinde duramaz hâle gelmişlerdir. Bu kesimin çökmesi, ekonominin çökmesi, üretimin durması, milyonlarca işsize yenilerinin eklenmesi demektir” dedi.

“CAN SUYU KREDİSİ FİYASKOYLA SONUÇLANDI”
Son bir yılda, kapanan iş yeri sayısının arttığını ve 64 bin 292’ye ulaştığını ifade eden Ertemur, “Bu rakama, kayıt dışı işletmeler dâhil değildir. Esnafımız çekini ve senedini ödeyemez duruma gelmiştir; bırakınız çeki, senedi ödemeyi, pek çok işletme elektrik ve su paralarını dahi ödeyemez durumdadır. Tüm bu olumsuzluklar karşısında esnaf ve sanatkârların büyük umutla beklediği can suyu kredisi ne yazık ki tam bir fiyaskoyla sonuçlanmıştır. KOSGEB tarafından kullandırılan bu krediye kredi şartları nedeniyle işletmelerin büyük bölümü başvuru dahi yapmamıştır. Bu krediye başvurmak için “son bir sene içinde sicili temiz olmak” şartı aranırken, krediyi sağlayan bankalar kredi başvurusu yapan iş yerlerinden ekstra şartlar istemektedirler. Zor durumda olan esnaf ve işletmelere yönelik olarak çıkartılan kredi paketi ne yazık ki başvuru koşulları ve bankaların tutumu nedeniyle amacını ve işlerliğini yitirmiş durumdadır” dedi.

“KOSGEB ASLİ GÖREVİNDEN UZAKLAŞTIRILIYOR”
KOSGEB’in, asli görevi olan KOBİ’lere destek verme görevinden yavaş yavaş uzaklaştırıldığını ifade eden Ertemur, “KOSGEB, giderek bankalar ile iş birliği ve kredi faiz desteği veren bir kurum hâline dönüşmektedir. KOSGEB’in asıl destek mekanizmasına acilen ivme kazandırılması gerekmektedir. Küçük işletmelerin en önemli sorunlarından biri de ağır vergi yükü ve sosyal güvenlik primleridir” dedi.

Başbakan’a göre Türkiye’yi teğet geçen krizin, TÜİK verilerine göre Türk sanayicisini felç ettiğini belirten Ertemur, “Büyüme rakamları ve işsizlik, bu durumun en önemli göstergelerinden biridir. Büyüme rakamları ve işsizlik verileri umut verici değildir. Türk sanayicisi bu denli ağır bir üretim düşüşünü bundan önceki hiçbir kriz döneminde görmemiştir. Nitekim 2009 yılının ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 14.7 oranında daralmıştır. Böylece, 2009 yılının ilk dokuz aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ekonomi yüzde 8.4 oranında küçülmüştür. 2009 yılının ilk on aylık döneminde sanayi üretimi yüzde 13.1 oranında azalırken, imalat sanayisindeki azalış yüzde 14.6’yı bulmuştur. İşsizlik oranları ise 2009 yılının Ocak ayından itibaren hızlı bir yükselişe geçmiş olup, 2009 yılının Şubat ayında yüzde 16.1 oranıyla tüm zamanların en yüksek düzeyine çıkmıştır” dedi.

“ESNAF VE KOBİ BAKANLIĞI KURULMALI”
Ertemur, “Küçük işletmelerin sorunlarıyla mücadele konusunda muhalefet olarak her zaman katkıya açığız. KOBİ’leri organize edebilecek, doğru biçimde yönetebilecek bir bakanlık, KOBİ ve Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır. Burada asıl yapılması gereken, KOBİ’lere hizmet vermesi için kurulmuş bulunan Halk Bankası’nın asli vazifesine dönmesidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı