REKLAMI GEÇ

“Fark nereden kaynaklanıyor”

“Fark nereden kaynaklanıyor”

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, Türkiye’de ilk kez 22 Temmuz 2007’deki seçimlerde kullanılan Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi (SEÇSİS) ile ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

/ DENİZLİHABER / 26 Ağustos 2010 Perşembe, 17:30

CHP Denizli Milletvekili ve PM Üyesi Ali Rıza Ertemür, Türkiye’de ilk kez 22 Temmuz 2007 seçimlerinde kullanılan Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi (SEÇSİS) ile ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı. TÜİK’in duyurduğu 31 Aralık 2009 sayım sonucu ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel müdürlüğü verilerinin farklı olduğuna dikkat çeken Ertemür, “NVGİ’ye göre 2008 yılında Türkiye nüfusu 76 milyon 175 bin 83 iken, TÜİK 2009 verisine göre nüfusumuz 72 milyon 561 bin 312’dir. 3 milyon 613 bin 771 nüfus farkı nereden kaynaklanmaktadır? Bu kabul edilebilir bir durum mudur? Teknolojinin bu denli geliştiği bir dönemde devletin iki ayrı kurumunun ülke nüfusu hakkında farklı bilgi, vermesi kabul edilebilir bir durum mudur?” diye sordu.

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, SEÇSİS’de sorunlar olduğu, sistemin sağlıklı işlemediği, sisteme bilinçli olarak müdahale edildiği, bu yolla Seçim sonuçlarının değiştirildiği yönündeki iddiaları hatırlattı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre 31 Aralık 2009 tarihi itibarıyla Türkiye nüfusunun 72 milyon 561 bin 312 kişi olduğunu belirten Ertemür, “Fakat Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün (NVİGM) 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde bir vatandaşımızın 27 Mart 2010 tarihli başvurusuna verdiği yanıtta ülkemizin 2008 yılı toplam nüfusu 76 milyon 175 bin 83 kişi olarak gösterilmiştir” dedi.

“SEÇSİS hakkında kamuoyunda oluşan iddialar konusuna açıklık getirmek için yapılan bir çalışma var mıdır? Kapsamı nedir? Ne zaman sonuçlanacaktır?” diyen Ertemür, Başbakan’a, şu soruları sordu:
“-SEÇSİS programının dışarıdan etkiye açık olduğu, bu konunun uzmanlarınca ifade edilmektedir. Dünya da bu program kullanan başka ülke var mıdır?
-SEÇSİS yazılım sistemi kesinlikle üçüncü bir güvenlik-kontrol yazılımıyla içsel olarak korunmamakta veya çalışmasının doğruluğu kontrol edilmemektedir’ iddiası doğru mudur?
-Demokrasimizin sağlıklı bir şekilde işlemesi, halk iradesinin sağlıklı bir şekilde yansıması için, 12 Eylül’de yapılacak referandumda söz konusu sistemin yerine yeni bir sistem düşünülüyor mu? Ya da bu sistemle ilgili kuşkuların giderilmesi konusunda ne tür önlemler alınacaktır?
-SEÇSİS veritabanı, işletim sistemi, yazılım ve güvenlik olarak dışarıdan müdahaleye açık olduğu iddiası doğru mudur? Söz konusu yazılım hangi ülkeye aittir? Bu ülkenin sisteme müdahale edebildiği iddiası doğru mudur?
-TÜİK’in duyurduğu 31 Aralık 2009 sayım sonucu ile Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel müdürlüğü verileri farklıdır. NVGİ’ye göre 2008 yılında Türkiye nüfusu 76 milyon 175 bin 83 iken, TÜİK 2009 verisine göre nüfusumuz 72 milyon 561 bin 312’dir. 3 milyon 613 bin 771 nüfus farkı nereden kaynaklanmaktadır? Bu kabul edilebilir bir durum mudur?
-Teknolojinin bu denli geliştiği bir dönemde devletin iki ayrı kurumunun ülke nüfusu hakkında farklı bilgi, vermesi kabul edilebilir bir durum mudur?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı