REKLAMI GEÇ

Gönenç, İnönü’yü andı

Gönenç, İnönü’yü andı

CHP Denizli İl Başkanı Zafer Gönenç, 36 yıl önce bugün vefat eden Türkiye’nin ilk başbakanı ve CHP eski Genel Başkanlarından İsmet İnönü’yü, sevgi, saygı ve rahmetle andı.

/ DENİZLİHABER / 25 Aralık 2009 Cuma, 17:05

CHP Denizli İl Başkanı Zafer Gönenç, CHP Genel Başkanlarından İsmet İnönü’nün, 36. ölüm yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı. Gönenç, “Atatürk’ün silah arkadaşı, Kurtuluş Savaşı’nın büyük komutanı, 1. başbakanımız, 2. cumhurbaşkanımız, CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’yü ölümünün 36. yıldönümünde sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. Türk halkının makus talihini I. ve II. İnönü zaferleriyle yenen, zaferini Lozan Barış Antlaşması ile siyasi diplomatik başarısı ile taçlandıran İnönü’dür. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanı ile sonuçlanan süreçte, Mustafa Kemal ile birlikte çalışmalar sonucunda, ilk Cumhuriyet hükümetini kurdu. Aynı zamanda CHP Genel Başkan vekilliğini üstlendi” dedi.

İsmet Paşa’nın ilk başbakanlık döneminde, Cumhuriyetin ilk devrimlerinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Gönenç, “1924’ten 1937’ye değin başkan vekilliği görevini aralıksız sürdüren İnönü döneminde, ülkemizdeki birçok önemli siyasal devrim gerçekleştirilmiştir. Devrimlerin gerçekleştirilmesi ve uygulanması sürecinde İsmet İnönü önemli rol almıştır. 11 Kasım 1938’de cumhurbaşkanlığına seçilmesi ve II. Dünya Savaşı (1939-1946) döneminde, ülkemizi kanlı savaşın dışında tutması, İnönü’nün devlet adamlığının, halkçılığının, yurtseverliliğinin en somut örneğidir” diye konuştu.

Gönenç, “Siyasal yaşantımıza demokrasimize en büyük hizmetlerinden biri ise çok partili siyasal yaşama geçirilmesini sağlamasıdır. Parlamenter demokrasinin ve çok partili demokrasinin mimarı olarak ülkenin demokratik bir ortamda seçime gitmesini ve sandıktan çıkan sonuca göre muhalefet partisinin başkanı olarak demokrasiye hizmet etme geleneğini başlatan liderdir. 2. cumhurbaşkanımız, CHP Genel Başkanlarından İsmet İnönü’yü ölümünün 36. yılında bir daha sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı