REKLAMI GEÇ

İşsizlik paraları nerede kullanılıyor?

İşsizlik paraları nerede kullanılıyor?

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paraların, başka alanlarda kullanıldığı iddialarını TBMM’ye taşıdı.

/ DENİZLİHABER / 16 Ocak 2009 Cuma, 01:00

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, yazılı olarak yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi ile İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paraların, başka alanlarda kullanıldığı iddialarını meclise taşıdı.

‘Yüzde 95’i nerede kullanılıyor belli değil’

İşsizlik Sigortası Fonu’nun, işsizlikle mücadele ve işgücünün eğitimi amacıyla kurulduğunu hatırlatan Ertemur, ilgili kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar İşsizlik Sigortası Fonu’nda, yaklaşık 41 milyar TL kaynak toplandığını söyledi. İşsizlik Sigortası’nın uygulanmaya başlandığı, 2002 Mart’tan, 30.11.2008 tarihine kadar, fondan yararlanmak için 1 milyon 395 bin 855 kişinin başvuruda bulunduğunu hatırlatan Ertemur, “Bunlardan 1.240.576 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazanmıştır. Hak kazananlara toplam 1 milyar 762 milyon 46 bin 890 TL ödeme yapılmıştır. Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bugüne kadar işsiz kalanlara ödenen kaynak, fonda toplanan paranın yaklaşık yüzde beşi gibi sembolik bir düzeyde kalmıştır. Geri kalan yüzde 95’in ise nerede ve hangi amaçla kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir. Krizinden etkilenen illerimizden biri de tekstil üretiminde en büyük paya sahip olan Denizli ilimizidir. Bu ilimizde kapanan iş yerleri ve işini kaybeden çalışanlarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır” dedi.

Ertemur, soru önergesinde, İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paraların, başka alanlarda kullanıldığı iddialarının doğru olup olmadığını ve bu paraların nerede kullanıldığını, bu kaynağın başka alanlarda kullanılmasının hukuki dayanağının ne olduğunu sordu. İşsizlik ödeneğinin, gerçek amacına yönelik olarak kullanılması için yapılan bir çalışma olup olmadığını da soran Ertemur’un önergesinde yer verdiği diğer sorular şunlar:

-İşsizlik ödeneğine hak kazanma süresini düşürmeye ve işsizlik ödeneğini artırmaya yönelik bir çalışma var mıdır? Kapsamı nedir?

-Ülkemizde her geçen gün işsizlik artarken, neden fonun sadece yüzde 5’i kullanılmıştır?

-İşsizlik ödeneğinden işini kaybedenlere verilen ödenek miktarı yeterli midir?

-İşsizlik ödeneği ortalama olarak ne kadar zamanda bağlanmaktadır? Bu süre içerisinde işsini kaybeden kişiler geçimini nasıl idame ettirmektedir?

-İşsizlik sigortası ödeneğinin hesaplanmasında neden son üç aylık prim miktarları esas alınmaktadır? Bu durum daha önce yüksek prim yatıran çalışanlar açısından bir adaletsizlik oluşturmayacak mıdır?

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işsizlikle mücadele konusunda yaptığı somut çalışmalar nelerdir? Bu kapsamda kaç kişiye iş imkanı sağlanmıştır?

-Bu fonun kurulduğu tarihten bu güne kadar işgücünün eğitimine yönelik yapılan harcama miktarı nedir? Bu miktar işsizlikle mücadele anlamında yeterli görülebilir mi? Bu tablo fonun felsefesine uygun mudur?

-Ülkemizde uygulanan işsizlik fonu ve fonun kullanım biçimi AB kriterlerine uygun mudur?

-Fonun kurulduğu tarihten bu güne kadar denizli ilimizde fona başvuranların sayısı nedir? Kaç kişi bu fondan yararlanmıştır? Aynı dönem için, yine Denizli İlimizde fondan işgücünün eğitimi için ayrılan kaynak miktarı nedir?

-2007–2008 yıllarında Denizli İlimizde işini kaybedenlerin sayısı nedir? Bunlardan kaç kişi fona başvuruda bulunmuştur? Fondan yararlananların sayısı nedir?

-2007 – 2008 yıllarında bu fondan Denizli ilimizde işgücünün eğitimi için kullanılan miktar nedir?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı