REKLAMI GEÇ

İstimlaklar otopark sorununu çözemez

İstimlaklar otopark sorununu çözemez

CHP Belediye Meclis Grubu Başkan Vekili Teoman Sancar, Denizli Belediyesi’nin mahalli otoparklar için yapacağı istimlakların, kentin otopark sorununu çözmeyeceğini iddia etti.

/ DENİZLİHABER / 15 Ocak 2012 Pazar, 17:00

Denizli Belediyesi’nin otopark sorununu çözmeye yönelik 9 mahallede kuracağı otoparklarla ilgili açıklamada bulunan CHP Belediye Meclis Grubu Başkan Vekili Teoman Sancar, istimlakların otopark sorununu çözeceğine inanmadığını açıkladı.

Bundan 7 yıl önce bu tarz istimlaklar yapılamaz mıydı?
CHP Belediye Meclis Grubu olarak her defasında kentin trafik keşmekeşini gündeme getirdiklerini ifade eden Sancar “İlimize bölge otoparkları yapılması konusunda ciddi adımlar atılması gerektiğini vatandaşlardan alınan otopark katılım payının hangi Otopark Projesinde kullanıldığını yada kullanılacağını sorduk. Sayın Zeybekci de her nebze ‘Ne acıdır ki göreve geldiğimizde otopark için 1 metrekare yer ayrılmadığını gördük’ demiştir. Fakat bu söylem 2004 yılında kalmıştır. Üzerinden 7 -8 sene geçmiş fakat otopark üretmek anlamında bir icraat oluşmamıştır. Bugüne gelindiğinde 3 gün önce vakıf olduğumuz otopark yapımıyla ilgili istimlak edilecek mahallelerde yüzlerce parsel ve bir o kadar ev sahipleri ciddi mağduriyetler yaşayacaklardır. İlk bakışta akla şu sorular gelmektedir. Bundan 7 yıl önce bu tarz istimlaklar yapılamaz mıydı? İstimlak edilecek parsel ve adalarda kıstas nedir? Ulaşım Ana Planı ile Otopark yapılacak alanlar arasında doğru bir koordinasyon var mıdır? Eğer bu koordinasyon vardı ise seçilen bu alanlar Ulaşım Ana Planı içinde neden yer almamıştır? Bugün gündeme gelecek olan bu 10 otopark alanı ile ilgili bir mahalledekini yapılacak istimlakların idarece geri çekildiğini öğreniyoruz, yine Meclisin açıldığı gün idarece yeni bir istimlak alanının gündeme ilave edildiğini görüyoruz. Yine Sayın Zolan bu konu ile ilgili İdarenin yaklaşık 1,5 yıldır çalışma yaptığını söylüyor, peki 1,5 yıllık çalışma sonunda ürettiğiniz bir otopark yeri bugün neden geri çekilmektedir, ya da son anda neden yeni bir otopark alanı gündeme ilave edilmektedir” dedi.

Atılan taş ürkütülen kurbağaya değmemiştir
Sancar, “Gündemde oylanacak olan 10 mahalleden 9’a düşürdüğünüz yüzlerce parsel sahibinin mağduriyetine sebep olacak otopark yapılacak alanlardaki lokal istimlaklar ilimize her yıl eklenen 10 bin civarında araç hesabı da eklenince ancak kısa vadeli ve kısır bir çözüm şeklidir. Bizlerin Mahalli ya da bölge otoparkı ile kastettiğimiz çözümler kent merkezinin dört yanında dairesel hizmet verebilecek binlerce otomobili kapsayabilecek, bulunduğu bölgede en fazla 750 metre yürüme mesafesinde evine ulaşılabilecek kalıcı çözümlerdir. Bu sebeple otopark sorununu, kentin ulaşım master ana planının dışında görmemeli ve bütüncül bir çözüm önerisi içinde trafik, yol, kaldırım otopark ve hatta şehir otogar sorunlarının tamamını tanımlayarak çözüm üretebilen bir tasarım çerçevesinde görmek gereklidir. Kentin en sıkışık bölgesinde lokal otoparklar ve bunlarla ilgili istimlaklar bunlara bağlı vatandaş mağduriyetleri ve kamuya doğacak maddi külfet ele alındığında tabiri caizse “atılan taş ürkütülen kurbağaya” değmemiştir. Bir yandan kent merkezindeki sıkışıklıktan ve rahatsızlıktan söz eden idare, yine aynı sıkışık merkezde trafik sıkışıklığını kat be kat artıracak şehir otogarını ısrarla aynı daire içinde yapma ısrarında olmuştur” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı