REKLAMI GEÇ

“Kaşıkla verdiğini, kepçeyle aldı”

“Kaşıkla verdiğini, kepçeyle aldı”

CHP Denizli İl Başkanı Avukat Zafer Gönenç, hükümetin, akaryakıt vergilerine yaptığı zammı eleştirdi. Gönenç, hükümetin hasat mevsiminde çiftçiyi zamla kavurduğunu belirterek, “Akaryakıt zammı ile hükümet, kaşıkla verdiğini, kepçeyle geri aldı” dedi.

/ DENİZLİHABER / 15 Temmuz 2009 Çarşamba, 17:56

Hükümet, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarını benzinde 20 kuruş, motorinde 15 kuruş, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) grubunda da 10 kuruş artırdı. Hükümetin akaryakıt vergilerine yaptığı zamma tepki gösteren CHP Denizli İl Başkanı Zafer Gönenç, zammı ‘Fahiş’ olarak nitelendirdi.

‘Türkiye, akaryakıt
vergisinde, açık ara şampiyon’
Gönenç, “Akaryakıt zammı ile hükümet, kaşıkla verdiğini kepçeyle geri aldı” dedi. Gönenç, “Dün 2.92 liradan satılan kurşunsuz benzin bugün 3.15 liraya yükseldi. Mazotun fiyatı da 2.35 liradan 2.53 liraya çıktı. LPG geri mi kaldı? Hayır. Peki zamları petrol aldığımız Arap ülkeleri mi yaptı? Hayır. Benzinin yüzde 67’si vergi. AB ülkelerinde ortalama yüzde 50, Türkiye akaryakıt vergisinde açık ara şampiyon. Akaryakıta ödediğimiz her 3 liranın 2 lirası, vergi olarak devlete ödeniyor” dedi.

‘Benzine ödenen paranın
yüzde 67’si vergi’
Benzinin ÖTV’sine yapılan artışın ardından, bu alanda açık ara dünya vergi şampiyonu olan Türkiyenin rekorunu perçinlediğini söyleyen Gönenç, “3.15 liralık benzin fiyatının 2.15 lirası ÖTV ve KDV. Bir litre benzin için ödenen paranın yüzde 67’si vergi olarak devlete gidiyor.
Geçtiğimiz günlerde tavan fiyat uygulaması ile vatandaşın biraz olsun nefes almasını ve 3-5 günlük yalancı bahar yaşamasını sağlayan hükümet, vergi zammıyla birlikte verdiğini fazlasıyla geri aldı. Buna halkımız ‘kaşığıyla verip sapıyla gözünü çıkarmak’ veya ‘kaşığıyla verdiğini kepçeyle geri almak’ der” dedi.

‘Hasat zamanı çiftçiye zam vurgunu’
Hükümetin hasat zamanında çiftçiyi, akaryakıta yaptığı zamla vurduğunu belirten Gönenç, “AB ülkelerinde tarımda kullanılan mazot yarı fiyatına, Türkiye’de indirim özel uçaklara, gemilere ve yatlara! Türkiye’de AB’nin tersine tarımda kullanılan mazotta sınırlı bir destek uygulanmakta. AB ülkeleri kendi çiftçisini tüm girdilerde ve satış fiyatlarında desteklerken, Türkiye bir yandan girdi maliyetlerini arttırıp, öte yandan ürün fiyatlarını her yıl biraz daha düşürüyor. Buğday, tütün, pamuk, üzüm alım fiyatları her yıl biraz daha düşerken, çiftçinin en çok mazot kullanacağı hasat mevsiminde zam yapması akıl dışı. Petrolün maliyetinde artış yokken, durmadan vergi zammı yapması hükümetin Türk halkına bakışını ortaya koymaktadır. Biz ‘Denizli’nin hak ettiğini alması’ndan çoktan vazgeçtik, Türkiye hak ettiğini böyle alıyor. Bağ-Kur emekli maaşına aylık 5 TL zam, bir depo mazota 8-10 TL zam. Gel çık işin içinden” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı