REKLAMI GEÇ

Meclis gündeminde deprem

Meclis gündeminde deprem

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Denizli’de yaşanan depremleri ve depremle ilgili alınan tedbirleri gündeme getirdi.

/ DENİZLİHABER / 14 Aralık 2009 Pazartesi, 18:05

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, TBMM Başkanlığı’na, İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle, bir soru önergesi verdi. CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, önergesi ile deprem gerçeğini TBMM gündemine taşıdı.

Ertemur, “Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde yer alan Türkiye’de, deprem ölçümlerinin yapılmaya başlandığı 1900 yılından bu yana en şiddetlisi 7.9 olmak üzere, 90 büyük deprem yaşanmıştır. Bu depremlerde, resmi verilere göre 82 bin 372 kişi hayatını kaybetmiştir. 1999 yılında, Gölcük merkezli 7.8 büyüklüğündeki Marmara depremi ile aynı yıl meydana gelen, 7.5 büyüklüğündeki Düzce depremi, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleştiği, depremle yaşamak zorunda olduğunu anladığı ve büyük acılara neden olan iki büyük olaydır. Uzmanlar Türkiye’de meydana gelen depremlerde, asıl tehdidin bina güvenliği, altyapı yetersizliği olduğunu vurgularken, yaşanan tüm bu acı olaylara rağmen, depremle ilgili olarak alınan önlemlerin istenilen düzeyin çok altında kaldığına dikkatleri çekmektedirler” dedi.

Ertemur, “Birinci derece deprem kuşağında bulunan Denizli ilimiz, 4 farklı ana fay hattının üzerinde bulunmaktadır. Bu faylar, Buldan, Honaz, Pamukkale ve Babadağ fay hatlarıdır. Honaz ve Pamukkale fay hattında bugüne kadar pek çok kez sarsıntı yaşanmasına rağmen, Babadağ fay hattının yeni yeni hareketlenmeye başladığını belirtmektedir. 4 Aralık 2009 tarihinde Denizli ve Aydın, merkez üssü Aydın’ın Buharkent ilçesi olan 4.9 büyüklüğündeki depremle sallanmıştır. Aynı tarihte ikinci deprem ise saat 19.19’da Denizli’nin Acıpayam ilçesinde meydana gelmiştir. Bu iki deprem bölgede deprem konusunda alınması gereken önlemlere dikkati çekerken, halk arasında da ciddi paniğe neden olmuştur” dedi.

Ertemur, konuyla ilgili olarak, İçişleri Bakanı Atalay’a şu soruları yöneltti:
-Denizli’de depreme karşı hassas olduğu tespit edilen ve güçlendirme çalışması yapılan bina sayısı nedir? Bunlardan kaçı kamu binasıdır?
-Olası bir depremde İl ve ilçe merkezlerinde kriz merkezi kurulması yönünde yapılan çalışmalar nelerdir?
-Meydana gelen deprem sonucunda binalarda hasar olmuşumdur? Hasarlı bina adedi kaçtır? Hasarlı binalar için alınan tedbirler nelerdir? Merkez ve ilçelere göre dağılımı nedir?
-Meydana gelecek bir depremde halkın mal ve can güvenliğinin sağlanması, yağma, organ mafyası gibi insanlık dışı olayların yaşanmaması için alınan güvenlik çalışmaları nelerdir?
-Denizli ilinde Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşların binalarının depreme karşı dayanıklılığı ölçülmüş müdür? Bu tespit sonucunda güçlendirme çalışması yapılan bina sayısı nedir? Kurum ve kuruluşlara ile il merkezi ve ilçelere göre dağılımı nedir?
-Denizli ilinde 2009 yıllında Bakanlığınız tarafında depreme karşı önlem almak için ayrılan kaynak miktarı nedir? Ne kadarı harcanmıştır? 2010 yılında ne kadar kaynak ayrılmıştır?
-Deprem güçlendirmesi yapılmayan ve bakanlığınıza bağlı olan binalarda meydana gelecek olayların sorumlusu kim olacaktır? Bu eksikler ne zaman tamamlanacaktır?
-Sivil savunma konusunda yapılan çalışmalar nelerdir? Kaç okulda depremle ilgili eğitim çalışması yapılmıştır? Deprem konusunda sivil halkı bilinçlendirmek için yapılan çalışmalar nelerdir?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı