REKLAMI GEÇ

“Toplu taşımaya zam geliyor”

“Toplu taşımaya zam geliyor”

CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, Denizli Belediye Meclisi’nin, Ekim’de yapacağı oturumlardaki gündem maddelerinden birinin de özel halk otobüslerine biniş ücretlerinin yeniden belirlenmesi olduğunu belirterek, belediye yönetimini uyardı. Gönenç, “Zam yapmaktan kaçının” dedi.

/ DENİZLİHABER / 3 Ekim 2009 Cumartesi, 16:19

Denizli Belediye Meclisi’nin 2009 Ekim ayı gündemi açıklandı. Gündemin 5. maddesi özel halk otobüslerine biniş ücretlerinin yeniden belirlenmesini içeriyor. CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, Turex’in, toplu taşıma işini düzenleyen yönetmeliğe aykırı davrandığını belirterek, zam görüşmesinin de içinde bulunduğumuz koşullarda gerekli olmadığını söyledi.

Gönenç, “Denizli kent içi toplu taşımacılık hizmeti, bir kamu hizmeti olarak görülmekte iken CHP’nin karşı çıkışına rağmen özelleştirme ile 2004 yılında kiraya verildi. Yapılan iş, kiraya verilen 34 tane toplu taşıma hattında, otobüs duraklarını kullanarak yolcu taşımacılığı yapmaktır. Bu iş, ilk olarak Şoförler Odası üyelerinin kurduğu bir şirkete 10 yıllığına verildi. Kısa bir süre sonra baskı ile bu şirketin elinden alındı. AKP Denizli il yöneticisinin sahibi olduğu bir şirkete verildi. Daha sonra bu iş, bu şirketten de alındı ve yeniden ihale edilerek, bu kez AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in şirketi Kiler Holding’in iştiraki olan TUREX firmasına, öncekilerden daha düşük bir bedelle verildi” dedi.

‘Turex, yönetmeliğe aykırı davranıyor’
Turex’in, Denizli’deki toplu taşıma işini düzenleyen ve Denizli Belediye Meclisi’nde kabul edilen yönetmeliğe aykırı bir çalışma yaptığını ifade eden Gönenç, “34 tane hat kiralandı. Hat sayısı ek bir bedel alınmadan çoğaltıldı. Toplu taşıma hizmeti otobüslerle değil, midibüslerle yapılarak dolmuşçuluk yapar hale getirildi. Araçlara binerken bilet veya kart zorunlu değil, para ile biniş mümkün. Biletsiz binişlerin kayıt dışı kalması bir yana, şirket, belediye desteğiyle dolmuşçularla haksız rekabet ederek adeta dolmuşçuluk yapmaktadır” dedi.

‘Zam yapmaktan kaçının’
Toplu taşımacılıkta yapılan bu uygulamayı, ‘keyfi’ olarak nitelendiren Gönenç, “Keyfilikle yapılan bu uygulamalar yetmezmiş gibi, şimdi de toplu taşıma ücretlerine zam yapma girişimi ile karşı karşıyayız. Turex şirketinin yönetmeliğe aykırı çalışması ile haksız rekabet koşullarında sağladığı kazanç yetmedi mi ki bilet ücretlerine zam düşünülüyor? Toplu taşımadan yararlanan insanlarımızın çoğunluğu, işsizlik ve yoksullukla boğuşan dar gelirli insanlar. Ne oldu da taşıma ücretlerini yeniden belirliyorsunuz? Hangi maliyette artış oldu? Hükümet çalışanların ve emeklilerin maaşlarına zam yapmazken, bilet fiyatlarını neden yeniden belirliyorsunuz? Denizli Belediye yönetimini yol yakınken uyarıyoruz: Zam yapmaktan kaçının!” diye konuştu.

‘Çöp işinde bir iş olduğunu 6 ay önce söylemiştik’
Denizli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde yaşananlara ilişkin de bir açıklama yapan Gönenç, “Denizli Belediyesi’nde çöp poşeti alımında ihaleye fesat karıştırdığı ve rüşvet aldığı iddiasıyla operasyon yapıldı. Aralarında Temizlik İşleri Müdürü’nün de bulunduğu üç kişi tutuklandı. Çöp poşeti işinde bir iş (!) olduğunu 6 ay önce saptayıp uyarmıştık.13 Nisan 2009 günü Belediye Meclis oturumunda faaliyet raporu görüşülürken CHP Belediye Meclisi gurubu adına Arif Balkanay, söz alarak faaliyet raporunun 232. sayfasında 10 milyon adet poşetin 422 bin TL’ye alındığının, aynı raporun 124. sayfasında ise 12 milyon adet çöp torbası dağıtıldığının yazıldığını belirterek, bu çelişkinin nedenini ve hangisinin doğru olduğunu sormuştur. Nasıl olup da belediye 10 milyon tane alıp, 12 milyon tane çöp poşeti dağıtabilmiştir. Belediye faaliyet raporuna, satın alınıp dağıtılan çöp poşetinin miktarını bile doğru olarak yazamamışlardır” dedi.

‘Uyarımızı dikkate alsalardı,
belki de yolsuzluğun önüne geçilecekti’
Gönenç, “Bu konuda arkadaşlarımızın uyarısı ciddiye alınmamıştır. Sayın Zeybekci, bu konuyu araştırıp daha sonra yazılı ve sözlü olarak yanıtlayacağını bildirmiştir. Yanıt, altı ay sonra Belediye Başkanlığı yerine Cumhuriyet Savcılığı’ndan gelmiştir. Belediye Başkanlığı, Denizli Belediye Meclisi’nin CHP’li üyelerinin uyarı ve sorularını geçiştirmek yerine inceletmiş olsaydı, belki yolsuzluğun önüne geçilmiş olacaktı” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı