REKLAMI GEÇ

“Üniversite yolları karıştı”

“Üniversite yolları karıştı”

CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, üniversiteye giriş için hazırlık yapan öğrencilerin ve ailelerinin vebalinin, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın boynunda kalacağını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 17 Mart 2010 Çarşamba, 16:42

CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, YÖK’ün katsayı uygulaması ile ilgili çalışmalarını eleştirdi. Gönenç, “Yusuf Ziya Özcan başkanlığındaki YÖK, ortaöğretimdeki alanlar arası katsayı farklarını Temmuz-2009 da kaldırdı. Bu karar Danıştay tarafından durduruldu. Bunun üzerine YÖK, sıradaki planına göre katsayıyı alan içi 0.15, alan dışı tercihlerde 0.13 gibi sembolik bir farka çevirdi. Bu karar da bir öğrencinin açtığı dava üzerine Danıştay tarafından yine durduruldu. Sınava 2 ay kala, YÖK tekrar Danıştay’ın kararına itiraz etti, itiraz reddedildi. Bu arada 1 milyon 500 bin öğrenci ve velileri, belirsizlik nedeniyle mutsuz ve gergin. Fen liselisi de meslek liselisi de bekliyor. Eşit katsayı, eşit eğitim anlamına gelmiyor. Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının desteklediği, Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’nin hedef kitlesi olan öğrencilerin, 2 yıllık meslek yüksek okullarına geçiş imkanları da ortadan kalkmaktadır” dedi.

Gönenç, “Sınava bu kadar az bir zaman kala, YÖK Başkanı’nın yaptıklarına bakalım; Suudi Arabistan ile 6 aydır üzerinde çalışılan protokol sonuçlanıyor, öğrenci değişimlerini, eğitim ve bilimsel araştırma alanlarında işbirliğini kapsıyor protokol. Tabii öncelikle Arabistan’daki üniversitelerin denklik sorunu çözülecek” dedi. Gönenç, “21 Ocak 2010 tarihli bir düzenlemeyle, ‘yabancı uyruklu öğrenci kabulü’ ifadesi, ‘yurt dışından öğrenci kabulü’ şeklinde değiştiriliyor. Yani parası olup, yurtdışında lise okuyan Türk çocukları sınavsız, istediği okulun istediği bölümüne girebilecek. Yandaşların çocukları, kendilerine sunulan bu imkandan elbette yararlanacaklar. Yurtdışında faaliyet gösteren ve ‘Türk okulları’ olarak anılan cemaat okullarını bitiren TC vatandaşı gençler, sınavsız istedikleri bölümlere girecekler. Kısaca AKP yandaşları, üniversite sınavlarından kurtulup, tıp, hukuk, mühendislik nereye istiyorlarsa girecekler. Bu şansı olmayan Türk çocukları ise, YÖK’ün 4 Mart’ta kurduğu komisyonun, 18 Mart’ta açıklayacağı kararları bekleyip, 11 Nisan’da da bu psikolojiyle sınava girecekler. Katsayı işi yine çözülmezse D,E,F…..planları uygulanırken, Haziran’daki 4 ayrı sınava daha hazırlanmayı sürdürecekler” diye konuştu.

Gönenç, “Ama YÖK Başkanı bu defa ‘hukukun arkasından dolanabileceğini’ ve sorunun çözüleceğini zannediyor. Bu süreci bu kavgalara tanıklık ederek geçiren bunca öğrencinin sınavda başarılı olabileceğini de zannediyor mu acaba? YÖK Başkanı’nın hukukun arkasına dolanma girişimlerini kınıyoruz. 1.5 milyon üniversite adayı genç ve ailelerinin vebali, boyunlarında kalacaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı