REKLAMI GEÇ

Enerji krizi yaşanabilir

Enerji krizi yaşanabilir

MHP Denizli Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Emin Haluk Ayhan, enerji politikasını eleştirirken, tedbir alınmaması durumunda önümüzdeki dönemde ciddi bir enerji arzı krizi ile karşılaşılabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 16 Şubat 2012 Perşembe, 11:59

Ayhan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin günlük 180 milyon metreküpe dayandığını, doğalgazın yüzde 60’ının elektrik üretimi için kullanıldığını söyledi. Ayhan, dünyada elektrik üretimi için doğalgaza bu kadar bağımlı olan ülkenin parmakla sayılacak kadar az olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin ithal doğalgazın pençesine, başta Rusya ve İran olmak üzere tedarikçi ülkelerin insafına terk edildiğini savunan Ayhan, “İktidar, son 10 yıldır bu bağımlılığın giderilmesi için çare üretememiştir. Tedbir alınmaması durumunda ülkemiz önümüzdeki dönemde ciddi bir enerji arzı krizi ile karşılaşabilir” diye konuştu.
Uluslararası kuruluşların, “Siz piyasayı liberalleştirin, yatırımcı gelecek ve yeni elektrik üretim tesisi yapacaktır” dediğini, bunun kısmen gerçekleştiğini belirten Ayhan, “Ne var ki kurulu gücün, ciddi yedek oluşturacak şekilde artması sağlanamamıştır. Artan talebin karşılanması konusundaki krizi hep ensemizde hissetmişizdir” dedi.

Son bir kaç aydır, elektrik çevrim santrallerine gaz verilemediğinin konuşulduğunu belirten Ayhan, sanayicinin piyasadan, yüksek fiyata elektrik bulmak zorunda kaldığını söyledi. MHP’li Ayhan, bu nedenle Şubat ayının ilk haftasında piyasada elektrik fiyatlarının kilovat saat başına 50 kuruşun üzerine çıktığını ifade etti.
Enerji fiyatlarının yükselmesi nedeniyle sanayicinin artık önünü göremediğini anlatan Ayhan, enerjide teşvik politikasının şeffaf olması, kayıp kaçak elektrikle mücadelenin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı