REKLAMI GEÇ

“Yüzdükten sonra kulaklarınızı kurulayın

“Yüzdükten sonra kulaklarınızı kurulayın

Özel BSK Denizli Cerrahi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ümran Murat Telci, yaz mevsiminde yüzmeye gidenlerde dış kulak enfeksiyonun sık görüldüğünü, yüzmeden sonra kulakların mutlaka kurulanması gerektiğini belirterek, yüzmeye gidenleri uyardı.

/ DENİZLİHABER / 26 Ağustos 2010 Perşembe, 17:25

Özel BSK Denizli Cerrahi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ümran Murat Telci,
kulağa kaçan suyun mikrop üremesi için uygun bir ortam yarattığını, bunun için de yüzdükten sonra kulakların mutlaka kurulanması gerektiğini söyledi.

Su kaçan kulağı temizlerken dikkatli olunması gerektiğini belirten Telci, “Kulak temizliği için kullanılan pamuklu çöp ve benzeri şeylerle; kulağa kaçan suyu temizlemeye, kurulamaya çalışmak dış kulak yolunda mikrotravmalara yol açar. Çoğalan mikroorganizmalar deri bütünlüğü bozulan dış kulak yolunda enfeksiyona yol açar” dedi. Telci, dış kulak enfeksiyonu olan hastalardaki belirtileri şöyle açıkladı: “Kaşıntı başlar, takip eden dönemde kulakta ağrı, şişlik, çene hareketleri ile ağrı, kulak etrafındaki bezelerde ağrılı şişlikler, hafif ateş olabilir.”

Enfeksiyondan korunmak için neler yapılmalı?
Telci, dış kulak enfeksiyonundan korunmak için yapılması gerekenleri de sıraladı. Telci, “Yüzdüğümüz suyun temizliğine dikkat etmemiz, kulağımızın uzun süre ıslak kalmaması, travmaya yol açacak kadar kulak karıştırılmaması gerekir. Dış kulak enfeksiyonu olan bir hastanın öncelikle su ile teması kesmesi, herhangi bir cisimle kulağı kesinlikle karıştırmaması gerekir” dedi.

Tedavisi nasıl yapılıyor?
Murat Telci, tedavi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Tedavide ilk basamağın dış kulak yolundaki iltihabi artıkların vakum yöntemi ile çekilmesidir. Daha sonra lokal damlalar, gerekirse ağızdan alınacak ilaçlarla tedavi sürdürülür. Bazı durumlarda dış kulak yolunun çok şişmesine bağlı kullanılan damlalar kulak yoluna gitmez, bu durumda kulak yoluna geçici pamuk fitiller konarak tedavi düzenlenir.”

“Çok ağrılı enfeksiyonlardır”
Dış kulak yolu enfeksiyonlarının çok ağrılı enfeksiyonlar olduğunu belirten Op. Dr. Murat Telci, hastalığın çok ağrılı olmasına karşın uygun tedavi ile genellikle kalıcı hasar bırakmadan iyileştiğini söyledi. Şeker hastalarını özellikle uyaran Telci,“Ancak şeker kontrolü bozuk diyabetli hastalarda etraf yumuşak doku ve kemiklere ilerleyerek ciddi sorunlara sebep olabilir. Özellikle diyabeti olan hastaların daha dikkatli olması gerekir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı