REKLAMI GEÇ

Acımış’tan karbonmonoksit uyarısı

Acımış’tan karbonmonoksit uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı, Kadın ve Çevre Derneği Başkanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, karbonmonoksit gazının ölümcül etkilerine karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı.

/ DENİZLİHABER / 8 Ocak 2009 Perşembe, 01:00

Karbonmonoksit gazının kokusuz, tatsız ve renksiz bir gaz olması nedeniyle tehlike boyutunun arttığına dikkat çeken Acımış, çeşitli ısıtıcılar, petrollü yakıtlar, benzin, gaz sobaları, egzoz gazı ve sigara gibi maddelerin bulunduğu ortamda karbon monoksit gazının arttığını söyledi.

< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Evlerde karbonmonoksit ile toksik etkilenimin bazı işaretleri olduğunu ve buna karşı önlem alınması gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Nurhan Meydan Acımış, şunları söyledi: “Baca ve havalandırma boşluklarında su izi, bacada yıkıntının olması ya da bacadan sürekli kurum dökülmesi, pencere iç tarafında rutubet olması, gizlenmiş bir baca blokajı veya hasarının varlığı, sıcak suyunun sürekli azalması, soba ya da kaloriferlerin ortamı yeterince ısıtamaması, yabancı koku ya da yanık kokusu varlığı, bize karbonmonoksit gazının evdeki varlığını gösteren ip uçlardır. Yatak odasının duvarına ya da tavanına yerleştirilecek karbonmonoksit dedektörü hızla evin içine yayılan karbonmonoksit gazını tespit eder, binada karbonmonoksit ölümcül düzeylere gelmeden kişileri uyarır. CO dedektörü, mutlaka test edilmeli ve iki yılda bir dedektörün çalışma talimatını yerine getirilmelidir. Çünkü birkaç saat fazla düşük doz etkilenim, birkaç dakikalık yüksek doz etkilenim kadar tehlikeli olabilir” dedi.

Uzm. Dr. Nurhan Meydan Acımış, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı kendimizi nasıl korumamız gerektiği konusunda ise şunları söyledi: “Evlerde ısıtma ekipmanları (ocaklar, şömine, su ısıtıcıları vb.) kontrol edilmeli, tehlike durumunda önce küçük odada merkezi ısıtma ekipmanı kapanmalı, odanın yeterli havalandırılmasını sağlanmalıdır. Her zaman karbonmonoksit dışarıda oluştuğu için barbekü mangalı kullanılmalı, asla garaj içinde ya da ev içerisinde mangal kullanılmalıdır. Yeni bir, ısıtıcı ya da yemek pişirme ekipmanları almak isteyenler mutlaka test edilmiş, onaylanmış ürünleri seçmelidir. Hasarlı ekipman alınmamalıdır. Bu ekipmanların, yetişmiş teknisyene kurdurulması ise son derece önemlidir. Tüm ev halkı çocuk, yaşlı ve özürlü de dâhil olmak üzere “187 Doğalgaz Acil” ve “112 Acil”  numaralarını bilmelidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı