REKLAMI GEÇ

ÇAĞIRGAN “SAYGINLIK İSTİYORUZ”

ÇAĞIRGAN “SAYGINLIK İSTİYORUZ”

Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağırgan, Aile Hekimliği Ödemeler ve Sözleşme Yönetmeliği’nin, birçok olumsuzluğu da beraberinde getirdiğini belirterek, “Tüm yurttaşlara A sınıfı sağlık hakkı, saygın birinci basamak hekimliği istiyoruz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 7 Ocak 2011 Cuma, 18:00

Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağırgan, 30 Aralık 2010’da yayınlanan Aile Hekimliği Ödemeler ve Sözleşme Yönetmeliği’ni eleştirdi. 2011 itibariyle, tüm ülkede aile hekimliği uygulamasına geçişin tamamlandığını hatırlatan Çağırgan, “Ancak gerek özellikle İstanbul’da olduğu gibi halkımızın hizmet alımında, gerekse aile hekimlerinin çalışma koşullarında, ekonomik ve özlük haklarında sorunlar ağırlığını hissettirmeye başlamıştır. 30 Aralık 2010 günü yayınlanan Aile Hekimliği Ödemeler ve Sözleşme Yönetmeliği, uygulama içinde görev alan hekimler ve hizmet alan vatandaşlarımız için birçok olumsuz koşulu da beraberinde getirmiştir. Sağlık Bakanlığı, bu yönetmelikle getirilen hekimlerin özlük hakları, çalışma koşulları ve denetlenmeleri ile ilgili birçok sorunlu yeni düzenlemeyi hazırlarken biz birinci basamak hekimlerinin duyarlılıklarına yeterince kulak vermemiştir” dedi.

“TSM’ler kadük bırakıldı,
tüm işler ASM’lere yüklendi”
Hükümetin ve Sağlık Bakanlığı’nın, aile hekimliği sisteminin geri dönüşsüz biçimde yerini sağlamlaştırdığı duygusuyla, sıranın aile hekimlerine verilen hakların tırpanlanmasına, geri alınmasına ve çalışma koşullarının ağırlaştırılmasına geldiği anlayışıyla davrandığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın ‘Aile Hekimliği Uygulaması’nda pilot uygulamanın amacının tam tersine davrandığını iddia eden Çağırgan, “Sağlık ocağında bireye ve topluma yönelik koruyucu hizmetler yürütülürken, aile sağlığı merkezinde (ASM) bireye, toplum sağlığı merkezinde (TSM) topluma yönelik koruyucu hizmetler planlanmıştı. Ancak TSM’ler kadük bırakılarak sistemin bütün işleri ASM’lere yüklenmiştir” diye konuştu.

“Yönetmelik, özlenen hizmet kalitesini sağlamaz”
Aile Hekimliği Ödemeler ve Sözleşme Yönetmeliği ile getirilen düzenlemelerin, özlenen hizmet kalitesini sağlamaktan uzak olduğunu ifade eden Çağargan, “Sağlık Bakanlığı bu yönetmelik ile aile hekimliği birimlerini, fizik koşullarına ve donanım özelliklerine göre A, B, C ve D olarak sınıflamakta ve aslında sunulan hizmet kalitesini hiç de belirlemeyen bu özelliklere göre ödeme yapmayı planlamaktadır. Sınıflama uygulanan illerimizde, örneğin Ankara’da ölçütlere uygun A sınıfı aile hekimi belirlenememiş, bir ASM’deki 6 aile hekimi B sınıfı kategorisine girebilmiş ve 1108 aile hekimi yani tüm aile hekimlerinin yüzde 89’u ise ‘sınıflanamayan’ kategorisinde kalmıştır. Özellikle daha yüksek sınıfta yer alabilmek için hekimlerin zorlandığı demirbaş alımları ve ilave hizmet satın alma zorunlulukları, hizmet kalitesini yükseltmekten ziyade hekimlere yapılan cari gider yardımı üzerinden kesinti yapma gayesi güdüldüğü algısı yaratmıştır” dedi.

Yönetmelikle, hekimler için onur kırıcı nitelikler taşıyan bir ceza puanlaması sistemi getirildiğini söyleyen Çağırgan, “Uygulanması öngörülen ceza puanlarının gerekçelerinin önem derecesi ile orantısız bir şekilde belirlendiği görülmektedir. Her bir gerekçe, farklı denetçiler için farklı anlamlara gelebilecek biçimde yeterince somut olmayan ifadelerle belirtilmiştir. Bu durum hekimlerde hatalı, haksız ve keyfi uygulamalarla karşılaşma endişesi yaratmaktadır. Özveri ile çalışma ilkesini benimsemiş ve yüksek insani değerleri korumaya adanmış meslek grubumuzun bu tür ceza kriterleri ile yönetilmek istenmesi kabul edilemez. Bizler, her birimiz birinci basamakta A sınıfı ortamlarda çalışmak istiyoruz. Bu ortamları sağlamanın Sağlık Bakanlığı’nın görevi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı