REKLAMI GEÇ

“ÇOCUKLARINIZA HAZIR YİYECEKLER YEDİRMEYİN”

“ÇOCUKLARINIZA HAZIR YİYECEKLER YEDİRMEYİN”

DDH Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı. Dr. İmren, çocuklarda hazır yiyecek ve katı yağ tüketimine bağlı olarak kandaki kolesterol oranının arttığını, bunun çocukların daha sonraki hayatları için risk oluşturacağını, bu nedenle çocukluk döneminde beslenmenin çok önemli olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 28 Aralık 2010 Salı, 17:43

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı. Dr. Güneri İmren, çocuklarda hazır yiyecek ve katı yağ tüketimine bağlı olarak kandaki kolesterol oranının arttığını, kolesterol artışının çocuklarda daha sonraki hayatları için risk oluşturacağını, bu nedenle çocukluk döneminde beslenmenin çok önemli olduğunu belirtti.

Dr. Güneri İmren, trans yağların (hidrojenize nebati yağ) tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi. “Trans yağlar, bitkisel yağlara yüksek basınç altında hidrojen ekleme işlemi ile ortaya çıkan katı yağlardır. Doğal besinlerden koyun, sığır eti, süt ve tereyağında az miktarda trans yağ bulunmaktadır. Trans yağlar, kan kolesterolünü etkileyerek insan sağlığını bozarlar. Kolesterol ve kolesterol taşıyıcı lipoproteinler (HDL ve LDL kolesterol) karaciğerde üretilir. Hücre zarının yapısında hormonların yapımında ve vitaminlerin aktifleşmesinde rol oynarlar. Kanda kolesterol fazlalığı, insan vücudu için daha sonra ortaya çıkabilecek patolojilerin temelidir. Kan kolesterol düzeyi arttığında, arterlerin içinde birikir. Plaklar oluşur. Arter daralır. Ateroscleroz adı verilen damar hastalığı ortaya çıkar. Yeterince oksijenlenemeyen kalp kasında infarktüs bulguları görülür. Bazen arterlerdeki bu plaklar parçalanır, kana geçer. Beyindeki arterlerde tıkanma ve felçlere neden olur. İnfarktüs ve felçler, ölümlere yol açabilir. Kandaki kolestrol birikimi durdurulabilirse ya da dengeli kolesterol düzeyi sağlanırsa, vücudumuzun birçok yapısı kolesterolün zararlı etkilerinden korunabilir” dedi.

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı. Dr. Güneri İmren, besinlerdeki yağların cinsi ile kan kolesterolünün birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu, tercih edilen yağ cinsinin kolesterol düzeyini önemli derecede etkilediğini belirtti.
İmren; “Zeytinyağı, zeytin, badem ve fıstık gibi tekli doymamış yağlar ile mısır, soya yağları, pamuk yağları ve balık gibi çoklu doymamış yağlar tüketildiğinde LDL kolesterol düşer, HDL kolesterol yükselir ve kan kolesterolü dengeli hale gelir. Tam yağlı süt, kırmızı et, peynir ve tereyağı gibi doymuş yağ değeri içeren besinler aşırı tüketilmemelidir. Çünkü bunlar HDL ve LDL kolesterollerin her ikisini birden yükseltirler.Transyağlar, yemeklik ve kahvaltılık margarinlerin çoğu, kısmen hidrojenize edilmiş bitkisel yağlar, derin tavada kızartılmış patates, fast-food ve ticari fırın ürünlerinin çoğunu kapsar. Transyağlar, LDL kolesterolü yükseltir ve damarlarda kolesterol artışına yol açar. Daha sonra önlenemeyen damar hastalıkları meydana gelir. Diyetlerde trans ve doymuş yağları mümkün olduğunca azaltmak gerekir. Bu yağların yerine tekli-çoklu doymamış yağları içeren besinler tüketilmelidir”

Dr. Güneri İmren, çocukların fast food, bisküvi, kek, gofret gibi fırında kızartılmış ürünler ile yaygın olarak tüketilen cipsler ve derin tavada kızartılmış patateslerden uzak tutulması gerektiğini vurguladı. İmren, Ailelerin, fast food tarzı yiyeceklerde, satın alınan katı yağlarda ve hazır yapılan gıdalardaki etiketleri inceleyerek, transyağ (hidrojenize nebati yağ) ve doymuş yağ oranlarını incelemesi ve beslenmede bu yiyeceklere yer verilmemesi gerektiğini önerdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı