REKLAMI GEÇ

“Evlilik ateş gibidir”

“Evlilik ateş gibidir”

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Evlilik ateş gibidir, eğer ilgilenir ve onu sürekli beslerseniz hep yanar. Ancak ilgilenmezseniz, o zaman o ateş sönüp gider” diye konuştu.

/ DENİZLİHABER / 19 Aralık 2009 Cumartesi, 17:12

Müftü Ahmet Hulisi Efendi Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından düzenlenen, ‘aile içi sağlıklı iletişim’ konulu konferans, EGS Kongre ve Kültür Merkezi’nde verildi. Yoğun katılımdan dolayı ana konferans salonunun yanlarında bulunan 2 ayrı konferans salonu ve lobiyi de dolduran misafirlere, barkovizyon sistemiyle yayın yapılan konferansta, birçok kişi de yer kalmamasına rağmen, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ı ayakta izledi. Konferansa konuşmacı olarak katılan İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ailenin toplum için tuğla görevi gördüğünü söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bir bina için tuğla ne kadar önemliyse, aile de toplum için o kadar önemlidir. Bazı şeylerin değerini kaybettiğimiz zaman anlıyoruz. Günümüz insanının elinde çok imkanlar var, ama yine de çoğu mutsuz. Bazı evliliklerde kötü gidişatın sonuçları ileriki yıllarda olumsuzluklar olarak karşımıza çıkmakta. Mutsuzlukların sonunda gelen boşanmaların en ağır faturasını çocuklar ödemektedir. Boşanma öncesindeki mutsuzlukların önüne geçmek elimizdedir. Ruh sağlığı çalışmaları bu dönemde çok önemlidir. Günümüz insanında tahammülsüzlük ve sabırsızlık var. Çünkü hıza bağlı sistem var. Sistemin yarattığı baskı çocuklarda sorunlara yol açmaktadır” dedi.

İletişimin temelinin konuşmaya dayandığını da söyleyen Tarhan, “Konuşmak insan ilişkilerinde yapıcı olduğu kadar yıkıcı da olabilir. Karşımızdakini bize yaklaştırabildiği gibi uzaklaştırabilir de. Kişisel ilişkilerin sağlam bir temel üzerine kurulması, açık iletişim ile olur. İnsanlar karşısındakine güven duyarsa, her konuyu rahatlıkla konuşabilir. Öncelikle bu güvenin olması gerekir” diye konuştu.

Konuşmasında, kadın erkek ilişkilerinde yaşanan olumsuzluklara da değinen Prof. Dr. Tarhan, kadın beyni ile erkek beyni arasındaki farlılıklara değindi. Kadın beyninin daha çok duygu aktarımında, erkek beyninin ise bilgi aktarımında olduğunu ifade eden Tarhan, “Genellikle alışverişlerde yaşanan tartışmalar bunun en güzel göstergesidir. Kadın daha çok güzel ve hoş olanı arar, erkekse daha matematiksel olarak düşünüp hesaplı olanı ister. Erkekler bir sorun yaşıyorsa, bunu susarak ve düşünerek çözmeye çalışır. Kadın ise duygusal baktığı için konuşarak, paylaşarak rahatlamaya çalışır” diye konuştu.

Günümüzde evliliklerin kısa sürmesine de değinen Prof. Dr. Tarhan, evliliğin, romantizm, güç çatışması ve bağlılık olarak 3 dönemden geçtiğini kaydetti. Birbirlerine aşık olduklarını söyleyen iki insanın, kısa sürede boşanmaya giderken, birbirlerini tanımadan evlenenlerin ömür boyu birliktelikler kurduklarının da toplumda yaşandığını hatırlatan Tarhan, “Önemli olan romantizm evresinden sonraki güç çatışmasını sağlıklı bir şekilde atlatmaktır. Bu da ancak iyi bir işbirliği ve karşılıklı anlayışla sağlanır. Bu sürenin sonunda da bağlılık dönemi başlar ve mutlu bir evlilik oluşur. Evlilik ateş gibidir, eğer ilgilenirseniz onu sürekli beslerseniz hep yanar. Ancak ilgilenmezseniz, o zaman o ateş sönüp gider” diye konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konferansın son bölümünde dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı, konferans bitiminde okuyucularıyla sohbet ederek kitaplarını imzaladı. Bu denli önemli bir konuda, bu denli değerli bir konuğu Denizlilerle buluşturan Müftü Ahmet Hulisi Efendi Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın Başkanı Sait Atıcı, toplum ve aile hayatına katkı sağlayacak bu tarz konferans ve etkinliklere imza atmaya devam edeceklerini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı