REKLAMI GEÇ

Hemofoli’yi anlattılar

Hemofoli’yi anlattılar

Denizli Devlet Hastanesi’nde tedavi gören hemofili hastaları ve aileleri için bilgilendirme toplantısı ve kaynaşma yemeği düzenlendi.

/ DENİZLİHABER / 3 Şubat 2010 Çarşamba, 17:08

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Denizli’deki hemofili hastaları, Denizli Devlet Hastanesi’nde bir araya geldi. Bilgilendirme toplantısında, Çocuk Hematoloji Uzmanları Dr. Yasemin Işık Balcı ve Dr. Mehmet Akın, hemofili hastalığını, tedavi süreçlerini ve hastaların dikkat etmesi gereken hususları anlattı.

Çocuk Hematoloji Uzmanı Dr. Yasemin Işık Balcı, hastaları ‘Hemofili İnhibitör Tarama Programı’ hakkında bilgilendirdi. Dr. Yasemin Işık Balcı, ” Hemofili çoğunlukla genetik geçiş gösteren, vücutta kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan ve pıhtılaşma faktörleri olarak adlandırılan proteinlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıkan ve pıhtılaşma bozukluğu yaratan bir kan hastalığıdır. Kanın vücutta dolaşmasını sağlayan kan damarları venler, arterler ve kılcal damarlardan oluşur. Damarlardan herhangi bir tanesinde hasar meydana gelmesi durumunda iç kanama meydana gelir” dedi.

Hemofili hastalarında sıkça eklem içi kanamalar görüldüğünü anlatan Balcı, bu tür rahatsızlıkların düzgün tedavi edilmediğinde, eklem hasarına ve eklemi kullanamamaya neden olduğunu söyledi ve hemofili hastalarının yılda bir ya da iki defa inhibitör taramasını yapması gerektiğini belirtti.

Çocuk Hematoloji Uzmanı Dr. Mehmet Akın ise, hemofili hastalarının rehabilitasyonunun önemine dikkat çekti. Akın, “Hemofili hastalarında fizik tedavi ve rehabilitasyonun amacı eklem kanamalarını önlemek, fiziksel ve sportif aktivitelere katılımı arttırmak, kas ve iskelet sistemi sorunlarını tedavi etmek, günlük yaşam aktivitelerini geliştirmektir. Eklem kanaması diz, ayak bileği, dirsek ve omuzda bulunur ve eklemde şişlik, ağrı, ısı artışı ve harekette kısıtlılık görülür. Erken tedavi başlanırsa kanama hızla durur ve semptomlar geriler. Tekrarlayan eklem kanaması sonrası ‘hedef eklem’ oluşur. Tedavi yöntemi ise faktör verilmesi, istirahat (geçici, kısa süreli), soğuk uygulama (3 saat aralarla 10-15dk), ağrı kesicidir. Akut eklem kanamalarında fizyoterapi çok önemlidir. Fizyoterapinin amacı; etkilenen eklemlerde tam hareket açıklığı ile maksimal fonksiyonun sağlanması, yineleyen kanamaların önlenmesi, kasın normal uzunluğunun ve maksimal gücünün kazanılmasıdır. Bu nedenle hemofilili hastaların genel sağlık, eklemlerinin korunması ve kaslarının güçlendirilmesi için düzenli egzersiz yapmaları çok önemlidir” dedi.

Bilgilendirme toplantısının ardından hemofili hastaları ve yakınları yemekte bir araya geldi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı