REKLAMI GEÇ

“İŞİTME KAYBINI HAFİFE ALMAYIN”

“İŞİTME KAYBINI HAFİFE ALMAYIN”

BSK Denizli Cerrahi Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ümran Murat Telci, işitme kaybının nedeninin bazen çok basit tespit edilip kolayca tedavi edilebilmesine rağmen, bazen de sebebinin anlaşılabilmesi için çok sayıda tetkik yapılması gerektiğini bildirdi.

/ DENİZLİHABER / 14 Aralık 2010 Salı, 17:06

BSK Denizli Cerrahi Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ümran Murat Telci, işitme kaybı, nedenleri ve tedavisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. İşitme azlığının KBB (Kulak Burun Boğaz) polikliniklerinde çok sık görülen bir şikayet olduğunu hatırlatan Telci, “Bazen sebebi çok basit olarak tespit edilip kolayca tedavi edilebilmesine rağmen, bazen de sebebinin anlaşılabilmesi için çok sayıda tetkik yapılması gerekir” dedi.

İşitme nasıl oluştuğunu da açıklayan Telci, “Dış ortamdan gelen ses dalgaları kulak kepçesi tarafından toplanarak dış kulak yolu boyunca kulak zarına iletilir. Kulak zarı; dış kulak ve orta kulağı birbirinden ayırır. Ses dalgalarının kulak zarında yaptığı titreşimler orta kulakta bulunan ve sırasıyla çekiç, örs ve üzengi olarak isimlendirilen kemikçiklerde hareket oluşturur. Bu kemikçikler kulak zarı ile iç kulak arasında irtibat oluştururlar. Yani kulak zarında oluşan titreşimleri iç kulağa iletirler. İç kulakta labirent adı verilen ve işitme ve dengeden sorumlu organ tarafından alınan ses dalgaları işitme siniri boyunca beyne iletilir. Beyin gelen ses dalgalarını analiz eder ve işitme fonksiyonu gerçekleşmiş olur” diye konuştu.

İşitme kaybının, genel olarak 3 sebepten kaynaklandığını belirten Telci, “Yukarıda anlatılan işitme fonksiyonunu bozacak herhangi bir sebep, işitme kaybı şeklinde ortaya çıkar. İşitme kayıpları genel olarak 3’e ayrılarak incelenirler: İletim tipi işitme kaybı, sensörinöral işitme kaybı, mikst (karışık) işitme kaybı. Dış kulak ve orta kulakla ilgili hastalıklar genel olarak iletim tipi işitme kaybı yaparken, iç kulak, işitme siniri ve beyinle ilgili hastalıklar sensörinöral tip işitme kaybı yaparlar. Eğer işitme yollarının sadece bir yerinde değil, birden fazla bölgesinde hastalık varsa mikst (karışık) tip işitme kaybı ortaya çıkar” dedi.

İşitme kaybının sebeplerini de dış kulak, orta kulak, iç kulak ve işitme siniri ile ilgili sebepler olarak sınıflandıran Telci, kulak kiri, dış kulak yolunda yabancı cisim, kulak kepçesi yokluğu ya da doğuştan şekil bozukluğu, dış kulak yolunun doğumsal kapalı olması, dış kulak iltihapları, dış kulak tümörlerini dış kulakla ilgili sebepler olarak tanımladı. İşitme kaybına orta kulakla ilgili sebepleri; kulak zarı delinmesi, orta kulak iltihabı, orta kulakla basınç düşüklüğü, orta kulak kemikçiklerinde kireçlenme, orta kulak tümörleri olarak sıralayan Telci, “İç kulak ve işitme siniri ile ilgili sebepler de şunlardır: İç kulak iltihabı (labirentit), iç kulaktaki duyma hücrelerinin hasar görmesi, ani işitme kaybı, gürültüye bağlı işitme kaybı, yaşlılığa bağlı işitme kaybı, meniere hastalığı (iç kulak sıvılarında basınç artışı), işitme sinirini ilgilendiren tümörler” dedi.

İşitme kaybını belirlemek için yapılan tetkikler hakkında da bilgi veren Telci, “İşitme kaybı sebebini belirlemede ilk yapılan işlem kulağın muayenesidir. Bu muayene sırasında dış kulak veya kulak zarındaki bir hastalık kolayca görülebilir. Kulak zarının görüntüsü özellikle orta kulak iltihaplarında olduğu gibi, orta kulağın durumu hakkında da bilgi verir. Muayenenin normal olduğu durumlarda, işitme kaybı sebebinin daha çok iç kulakla ilgili olabileceği düşünülür ancak bunu belirlemek için bazı tetkikler yapılır. Bu tetkiklerin en önemlisi odiometri denilen işitme ölçümleridir. Bu ölçümler bize işitme kaybının tipini (iletim, sensörinöral veya mikst), derecesini, hangi frekansların tutulduğunu gösterir. Buradan elde edilen bilgiler işitme kaybının derecesi hakkında çok değerli bilgiler verir. Buradan elde edilen bilgilere göre diğer tetkiklerden hangilerinin yapılacağına karar verilir. Orta kulak basıncını ölçmek için timpanometri, kulak kemikçiklerindeki kireçlenmeleri gösterebilmek için stapes refleksi, özellikle iç kulakla ilgili işitme kaybının sebebini belirlemek için bilgisayarlı tomografi (CT) veya manyetik resonans (MR) tetkikleri yapılması gerekebilir” diye konuştu.

İşitme kaybının, bir hastalık olmadığını başka hastalıkların bir belirtisi olduğunu ifade eden Telci, “Bu nedenle işitme kaybının tedavisi de altta yatan hastalığın tedavisiyle olmaktadır. Dış kulak yolundaki kulak kiri ya da yabancı cisimlerin tedavisi bunların çıkarılmasıdır. Orta kulak iltihapları genellikle antibiyotik ya da diğer ilaçlarla tedavi edilir. Kronik orta kulak iltihaplarında tedavi bazen ameliyattır. Orta kulaktaki üzengi kemikçiğinin kireçlenmesine bağlı gelişen otoskleroz adı verilen hastalıkta üzengi kemiği çıkarılarak yerine protez takılır. Ani işitme kaybında tedavi biran önce başlanmalıdır. İç kulak la ilgili işitme kayıplarında, işitme kaybı genellikle kalıcıdır. Ancak tümörler bağlı işitme kayıplarında, işitme feda edilerek tümörün çıkarılması gerekir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı