REKLAMI GEÇ

“Kahvaltı, okul başarısını etkiler”

“Kahvaltı, okul başarısını etkiler”

Diyetisyen Tuncay Apaydın, öğrencilerde kahvaltı alışkanlığının olmamasının, okul başarına etki eden önemli bir sorun olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 5 Kasım 2009 Perşembe, 18:16

BSK Denizli Cerrahi Hastanesi’nden Diyetisyen Tuncay Apaydın, kahvaltı alışkanlığının olmamasının, okul başarına olumsuz etki yaptığını belirterek, “Araştırmalar düzenli kahvaltı alışkanlığı olan öğrencilerin başarı ortalamalarının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Sabah kahvaltısıyla vücuda alınan besinler kan şekerinin normal düzeyde kalmasını sağlar ve metabolizmanın yavaşlaması, uyuşukluk, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunların oluşmasını önler. Dolayısıyla öğrencilerin ders dinleme sürelerini ve verimliliğini artırır” dedi.

Öğle ve akşam yemeklerinin de düzenli bir şekilde yenmesi gerektiğini vurgulayan Apaydın, “Yemek saatleri düzenli olan bireyler, günlük hayattaki diğer işlerine ve sorumluluklarına daha hakim olurlar. Böylece daha planlı ve programlı yaşamayı öğrenirler. Aç karnına derse gelen bir öğrencinin derse odaklanmak yerine birazdan ara verilince dışarıda ne yiyeceğini düşünmesi ya da arkadaşına ‘kantinde yiyecek ne vardı?’ diye sorması çoğu zaman kaçınılmazdır” dedi.

Yeterli beslenmek için her gün, et, balık yemenin zorunlu olmadığını ifade eden Apaydın, “Et yerine yumurta, peynir, süt, yoğurt tüketmek çoğu zaman yeterlidir. Haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir, ancak eğer ekonomik durumumuz buna uygun değilse; yumurta, koyu yeşil yapraklı sebze, keten tohumu yağı, soya, ceviz, fındık, badem gibi besinlerden birine ulaşmamız daha kolay olabilir. Bu besinler omega-3 yağ asitleri bakımından kısmen balığın yerini alabilirler. Çok dar gelirli ailelerde yetersiz beslenmenin önüne geçebilmek için tüketilebilecek ucuz ve yüksek enerjili besinler; tahıllar, kurubaklagiller ve patatestir” diye konuştu.

Son zamanlarda, sıkça reklamı yapılan ve zekayı geliştirdiği iddia edilen besinlerin veya balık yağı gibi şeylerin, 5 yaşından sonra insan zekasına etkisi olmadığını ifade eden Apaydın, “Bu gibi açıklamalar bilimsel değildir. Eğer okul çağı çocuklarında malnütrisyon veya başka sağlık problemleri yoksa yeterli ve dengeli beslenme, başarı için yeterlidir. Unutulmamalıdır ki zekayı, başarıyı, beyin gelişimini tek başına artıran mucizevi bir besin yoktur” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı