REKLAMI GEÇ

Koronavirüs tedavisi görenler, diğer hastalar için ‘immün plazma’ bağışına çağrılıyor

Koronavirüs tedavisi görenler, diğer hastalar için ‘immün plazma’ bağışına çağrılıyor

Koronavirüs tedavisinde uygulanan yöntemlerden biri olan, hastalık geçirenlerden alınan kandan elde edilen immün plazma bağışı Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda yapılıyor. Taburcu olan hastaların listesi Kızılay’a veriliyor bağışa çağrılıyor. Yöntem PAÜ’de de başarıyla uygulanıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Nisan 2020 Pazartesi, 11:53

Dünyanın başetmeye çalıştığı koronavirüsün etkin tedavi yöntemlerinden biri olan ve virüsü kaparak sağlığına kavuşmuş hastalardan alınan kandan elde edilen immün plazma Pamukkale Üniversitesi’nde de (PAÜ) başarıyla uygulanıyor.

TEDAVİ GÖREN HASTALARDAN ALINIYOR
PAÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Göksel Altınışık Ergur, yöntemin, ağırlaşan hastalarda kullanıldığını belirtirken şu bilgiyi verdi:
“Daha önce hastalığı geçirmiş ve kanında virüse karşı savunmayı sağlayacak nitelikte antikor oluşmuş kişilerden elde edilen plazmalar, hastalıkla mücadelesi süren, durumu ağırlaşma eğilimi gösteren hastalarımıza uygulanmaya başlandı.”

ART NİYETLİ KİŞİLERE DİKKAT
Kandan elde edilen immün plazma bağışı ve tedavisinin Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştiğini belirten Prof.Dr. Ergur, tedavinin sadece doktorun uygun görmesi durumunda uygulandığını söyledi, “Sosyal medyada plazma bağışı çağrısı, hastalığı geçirmiş kişilere bireysel olarak ulaşarak onları plazma bağışına davet etmek bu sistemin işleyişinde sakıncalar doğurmakta, kütü niyetli kişilerin gönüllülükle gerçekleşmesi gereken ve aynı süreçten geçtiği için iyileştiğinde bir başka hastaya yarar sağlama isteğini içtenlikle duyan kişiler üzerinden kazanç kapısı oluşturma riski taşımaktadır.

HERKESE UYGULANMIYOR
İmmun plazma tedavisi düşük de olsa bazı riskler taşıdığından, ancak hastayı izleyen hekim tarafından gerekli görüldüğü, hasta ve yakınlarının bilgilendirilerek onay verdiği durumlarda ve yine hekim tarafından yarar beklentisi olan hasta için temininin hastanelerin kan merkezleri aracılığıyla yapılması önemlidir” dedi.

KİMLER İMMÜN PLAZMA BAĞIŞLAYABİLİR
Plazma bağışçısı olabilmenin bazı kriterleri olduğunu kaydeden Prof.Dr. Ergur, “Bu kriterlere uyulması, tedavi umuduyla uygulanan bir yöntemin istenmeyen sonuçlar doğurmasını önleyecektir” dedi.

BAKANLIK-KIZILAY KOORDİNASYONU
Denizli’de de iyileşen ve kriterleri yerine getirebilecek hastaların listesinin sağlık kuruluşları tarafından Kızılay’a ulaştırıldığını belirten Prof.Dr. Ergur, “İyileşen hastalarımızın bir listesi üzerinden immun plazma bağışı için davetler yapılmaktadır. Bir bağışçı, 3 hafta üst üste bağış yapabilmektedir. Bağışlanan immun plazmalar ülke genelinde bu tedaviyi bekleyen hastalara ulaştırılmaktadır” diye konuştu.

BAĞIŞ ÇAĞRISI
Tedavinin Pamukkale Üniversitesi’nde de başarıyla uygulandığını kaydeden Üyesi Prof.Dr. Göksel Altınışık Ergur bağış çağrısı yaparken de şunları söyledi:
“Gereklilik koşullarını sağlayan az sayıda hasta olsa da kan grubunun önemli olduğu, kan ve kan ürünleriyle bulaşacak başka bir enfeksiyon hastalığına sahip olmamak, yakın zamanda cerrahi bir girişim geçirmemek, erkek cinsiyette olmak gibi kriterlerin göz önünde bulundurulması gerektiği düşünüldüğünde bağış için gönüllü kişilerin sayısının artması, ihtiyaç duyan hastalar için bu tedavinin seçenekler arasında yer almasını sağlayacaktır. COVID-19 geçiren (3 aydan sonraki dönemde antikor düzeyi düştüğü için geç kalınmaması önemlidir), başlangıçta virüs saptanmış ve sonrasında virüsün vücuttan temizlendiği de tetkikle gösterilmiş erkek hastalarımızı immun plazma bağışçısı olmak üzere Kızılay Kan Merkezine veya PAÜ Hastanesi Kan Merkezine başvurmaya davet ediyoruz. Hastalarımızın, bir başka, hatta kendisi kadar şanslı olmayarak ağırlaşan bir hastaya umut olmak, tedavi başarısına aracı olmaya çok istekli olduklarını görmek bizler için çok sevindiricidir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı