REKLAMI GEÇ

“Kurumlar arası işbirliği şart”

“Kurumlar arası işbirliği şart”

Denizli Devlet Hastanesi’nde “Heyet raporu verme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta kurumlar arası işbirliği vurgulandı.

/ DENİZLİHABER / 16 Ocak 2009 Cuma, 01:00

Konferansa İl Sağlık Müdürlüğü, Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Servergazi Devlet Hastanesi ve Denizli Devlet Hastanesi’nden sorumlu hekim ve çalışanlar katıldı. Konferansta bilgi veren Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Kenan Yıldırım, heyet raporları hakkında genel değerlendirme ve bu konuyla ilgili yürürlükteki mevzuat hakkında bilgi verdi. Yıldırım ayrıca, özürlü raporlarıyla ilgili en son değişiklikleri anlattı ve Denizli Devlet Hastanesi Rapor Kalemi’ni tanıttı.

Ülkemizde 7.5- 8 milyon civarında özürlü bulunduğunu belirten Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Kenan Yıldırım, en son politikalar ile bu kalabalık özürlü grubuna devlet tarafından ciddi anlamda hizmetler sunulduğunu kaydetti. Yıldırım “7.5 milyon gibi büyük bir gruba; özel eğitim, özel bakım (ağır özürlüler için), özürlü aylığı vergi indirimi, paso,özürlü arabası gibi imkanlar sunmaktadır. Sağlık Kurulları’nın, burada çok önemli görevleri var. Çünkü bu hizmeti sunacak olan resmi kurumlar; sizler tarafından verilen bu raporlarla karar verip icraat yapacaklar. O halde vereceğimiz raporlarla: ne özürlünün hakkını yedirelim,ne de devletimizin kaynaklarının çarçur edilmesine çanak tutalım. Uygulamada bu bireylere en az bir defaya mahsus olmak üzere özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmesi yoluyla tıbbi durumlarının belgelenmesi yöntemi benimsenmiş olup, bu hizmetlerden faydalanmak isteyenlere yetkili sağlık kurumlarınca özürlü sağlık kurulu raporu verilmesi gerekir. Tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 40 ve üzerinde bulunan, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanacağı düşünülen özürlülerle, tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40’ın altında olsa bile; hiperaktivite, sınır zeka, özel öğrenme güçlüğü, işitme-konuşma bozukluğu bulunup, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanmak isteyen özürlüler de özel eğitim hizmetlerinden faydalanıp faydalanamayacağı hususunda değerlendirme maksadıyla il milli eğitim müdürlüklerine yönlendirilmelidir” diye konuştu.

Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Kenan Yıldırım, “Sağlık kurullarının teşkili genel cerrahi, dahiliye, göz, KBB, nöroloji ve ruh sağlığı uzmanlarından oluşur. Kurul Başkanı baştabiptir ya da görevlendireceği bir üye bu işi üstlenir. Aynı uzmanlık dalında birden fazla uzman bulunan hastanelerde bu uzmanlar her ay nöbetleşe kurula katılırlar. Sağlık Kurulu’nda ilgili dalda resmi uzmanın bulunmadığı hallerde, aynı şehirdeki resmi kurumların ilgili dal uzmanlarından birisi davet edilir. Bu da bulunmazsa baştabibin uygun göreceği ve valiliğin onaylayacağı bir serbest uzmandan yararlanılabilir. Kurul kararları çoğunlukla alınır. Eşitlik halinde kurul başkanının bulunduğu taraf çoğunluk kazanır. Heyet raporunda hastanın kimlik bilgileri (T.C. Kimlik no dahil) bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumu, protokol numarası, klinik bulgular, tetkik, tahlil sonuçları, teşhis ve karar kısımları, katılan uzmanların imza ve kaşeleri, baştabiplik mühür ve onayı bulunması şarttır. Hastalık adı yazılırken kısaltma şeklinde yazılmamalıdır. İlaç kullanımı ve katkı payı muafiyeti için gerekliraporlar her yıl bütçe uygulama tebliğiyle belirlenen esas ve usullere göre verilir. İlaç kullanımı ve hasta katılım payı muafiyeti için sağlık kurumlarınca verilecek raporların ilgili tek uzman tabip tarafından düzenlenmesi ve baştabibin onayı ve kurum mührünün bulunması yeterli görülmüştür. Bu raporlarda ilacın etken maddesi yazılacaktır. Bazı özel durumlar hariç, ilacın dozu ve adedinin yazılmasına gerek bulunmamaktadır. (EK–2/C) adlı listede geçen kanser ilaçları, hormon vs. gibi ilaçlarda ise doz ve adet yazılmalıdır. Kararların kaydı için bir defter tutulur. Bu defterin her sayfası numaralanarak mühürlenir. Kurul üyeleri deftere kaydedilen rapor suretlerini de imza ederler. Karara muhalefet edenler raporun kurumda kalan nüshasına ve bu deftere, muhalefet nedenlerini yazarak imzalarlar. İlgiliye verilecek rapor nüshaları kurula katılan bütün üyeler tarafından, muhalefet nedeni yazılmadan imzalanır. Kararın oybirliği veya oy çokluğu ile verildiği; karar bölümüne mutlaka yazılır” diye konuştu.

Toplantı sonrası tüm kurum temsilcileri heyet raporları konusunda kurumlar arası yaşanan sıkıntılar ve giderilme yolları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı