REKLAMI GEÇ

Sağlık Müdürlüğü tüberküloza dikkat çekti

Sağlık Müdürlüğü tüberküloza dikkat çekti

Sağlık Müdürlüğü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle Bayramyeri Meydanı’nda sağlıklı yaşam aracında stant açtı, vatandaşları tüberküloz hakkında bilgilendirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Mart 2018 Cumartesi, 17:43

Sağlık Müdürlüğü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle, vatandaşları hastalık ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgilendirmek üzere Bayramyeri Meydanı’nda stant açtı.

Vatandaşlara tüberküloz hakkında bilgilerin yer aldığı broşürler dağıtıldı, konunun uzmanları birebir bilgiler vererek, hastalığa dikkat çekti.

Sağlık Müdürü Berna Öztürk de hastalık hakkında bilgiler verdi. Tüberkülozun çok eski yıllardan bu yana görülen bir hastalık olduğunu fakat son yıllarda istikrarlı bir şekilde görülme sıklığının azaldığını belirten Öztürk, “Dünya Sağlık Örgütü Küresel Tüberküloz 2016 raporuna göre 2015 yılında 10,4 Milyon yeni vaka ve 1,8 milyon tüberküloza bağlı ölüm gerçekleşti. Ülkemizde; 2016 Yılında Verem Savaş Dispanserlerine kayıtlı toplam Tüberküloz vaka sayısı:12.417. Bunların % 66,4’ü (8.248) akciğer tüberkülozu, % 33,6’ı (4.169) akciğer dışı tüberküloz (lenf bezleri, plevra kemik, böbrek, beyin tüberkülozu vb.) vakalarıdır. Hastalarda cinsiyete göre dağılım: 7.132 (% 57,4) erkek, 5.285 (% 42,6) kadın olarak tespit edilmiştir. Denizli’de 2017 yılında 84 yeni tüberküloz hastası saptanmış olup yıl içinde 150 hastanın takibi yapılmıştır” dedi.

“3 HAFTADAN UZUN SÜREN ÖKSÜRÜĞE DİKKAT!”
Akciğer tüberkülozunun damlacık çekirdeğinin inhalasyonu yoluyla yayıldığı için bireyi olduğu kadar toplumu da ilgilendiren bir hastalık olduğunu ifade eden Öztürk, son yıllarda tüberküloz basilinin, ilaçlara direnç kazanarak çok daha ciddi, tedavisi çok daha zor bir hastalık olduğunu söyledi.

Öztürk, “Tüberküloz mikrobunun kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak (larinks) veremi olan hastalardır. Öksürme, hapşırma, konuşma sırasında ortama yayılan damlacıklarla hastalık bulaşır. Tüberküloz basili bulaşan sağlam bireylerin %90’nında hiç hastalık gelişmezken %10’unda hastalık gelişmektedir. Tüberküloz, en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir. Tüberkülozun en önemli belirtileri gece terlemesi, göğüste ağrı, ateş, inatçı öksürüktür. Bu belirtileri olan ve özellikle 3 haftadan daha fazla öksürüğü olan hastaların en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Hastalığın takip ve tedavileri Verem Savaş Dispanserimizde ücretsiz yapılmaktadır. Ayrıca tüberküloz hastası olan bir kişinin aile üyeleri, birlikte çalıştığı kişiler ve arkadaşları hastalığın bulaşması açısından en büyük risktedirler. Bu kişilerde Dispanserler de kontrolden geçirilmekte ve gerekli olanlar korumaya alınmaktadır. Tedavi edilmeyen her hasta 1 yıl içinde 10-15 sağlam kişiye bulaştırmakta kişiyi enfekte etmektedir. 1993 yılında Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ) tüm dünya ülkelerine DOTS (Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisini önermiştir. Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) hastalara her doz ilacın, bir görevli tarafından bizzat içirilmesi ve kayıt altına alınmasıdır. Denizli’de 2001 yılından beri DGT başarıyla aile hekimlerimiz işbirliğiyle uygulanmaktadır. Yine aşılamanın koruyucu potansiyeli olmakla birlikte özellikle 0-5 yaş grubu çocuklarda, hastalığın menenjit ve benzeri diğer ölümcül şekillerinin gelişmesine mani olduğu kabul edilmektedir. BCG aşısı da 2 ayını doldurmuş bebeklere yapılmaktadır. Yani tüberküloz hastalığı günümüzde tedavi edilebilir bir hastalık olup tedavi süresi en az 6 aydır. Yeter ki hastalarımız tedavilerini aksatmasınlar” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı