REKLAMI GEÇ

ŞEKERDE TEDAVİ ŞART

ŞEKERDE TEDAVİ ŞART

Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Semin Melahat Fenkci, diyabet hastalığına dikkat çekerek, hastanın tedavi sürecini çok iyi benimsemesi gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 20 Kasım 2011 Pazar, 18:25

Diyabet Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Semin Melahat Fenkci diyabet hastalığının Türkiye ve dünyada hızla arttığını söyledi. Geçen yıl yapılan araştırmalara göre Türkiye’de diyabet oranının yüzde 90’lık bir artışla 7,2’den 13,7’lere kadar çıktığını belirten Fenkci, Denizli’de bu oranın yüzde 15’lerle Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Fenkci, “Diyabet sistemik bir hastalıktır. Çünkü diyabette endovasküler dediğimiz tek bir organın rahatsızlığından bahsetmemiz mümkün değil. Zaten diyabet tanısı konulduğunda yüzde 50 olguda göz, böbrek ve kardiyovasküler komplikasyonlar bulunmaktadır. Bir hastaya diyabet tanısı konduğunda bu komplikasyonları araştırıyoruz. Diyabet hastalığı hemen ortaya çıkmıyor. Gelişmesi için yaklaşık 10 yıllık süreç var. Bu süreç kan şekerinin normalin üstünde ama diyabet sınırının olmadığı bir dönemde başlıyor. Buna biz bozulmuş açlık glikozu ve bozulmuş glikoz toleransı diyoruz. Bunlar hem diyabet için hem de kardiyovasküler hastalık için risk problemi. Bizim için önemli olan nokta prediyabetik dönemde hastalığı tespit etmektir. Pirediyabetik nüfusu tespit edebilirsek belki diyabet nüfusunu engelleyebiliriz. Bu yüzden de toplumun sağlığını ilgilendiren her aşamada ortak bir çalışma ile bunu gerçekleştirebiliriz” dedi.

Diyabet tedavisinde kişiye göre düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Semin Melahat Fenkci, “Mutlaka diyabet hastasını diyabetin A, B, C’si dediğimiz tablo içinde değerlendirmek gerekir. Hastanın içinde bulunduğu durum, yaşı, komplikasyon yani o zamana kadar diyabetin hastaya vermiş olduğu hasarlara göre tedavi uygulamak gerekir. Diğer önemli bir nokta da yeni tanı almış bir hasta geliyorsa bu hastada hızlı bir şekilde davranmak, pankreas dokusunun bozulmasını engellemek, yüksek glikoz riskinden hızlı bir şekilde kurtulmak gerekir. Ancak uzun süreli diyabeti olan, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği olan olgularda hedefimiz değişmektedir” diye konuştu.

Diyabet hastalığında tedavinin bir ekip işi olduğunu söyleyen Fenkci Denizli Devlet Hastanesi’nde endokrin uzmanları, diyetisyenler ve diyabet eğitim hemşireleri ile birlikte ortak çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Hastanın diyabet eğitim odasında hastalık sürecinde kendisini hangi sorunların beklediğini, tedavi sürecinde nelere dikkat etmesi gerektiğinin diyabet eğitim hemşireleri tarafından anlatıldığını söyleyen Doç. Dr. Semin Melahat Fenkci, “Diyabet hastalığı ortadan kaldırılabilecek bir hastalık değil. Bu yüzden biz diyabet hastalarına yol gösteririz. Hasta arabayı kendi kullanır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı