REKLAMI GEÇ

Sen de verem olabilirsin

Sen de verem olabilirsin

Denizli İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, tedavi edilmeyen her tüberküloz hastasının yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırdığını söyledi. Üstelik hastalık, havadan geçebiliyor.

/ DENİZLİHABER / 2 Ocak 2012 Pazartesi, 19:00

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, ocak ayının ilk haftası kutlanan Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olan veremin aşı ve ilaçlarının uzun yıllar önce bulunmasına rağmen tüm dünyada hala önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.

Veremin Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ilk 20 hastalık içinde yer aldığını ifade eden Dr. Taş, şöyle konuştu, “Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri tüberküloz basili ile karşılaşmıştır. Bu kişilerin yüzde 5-10’u ise yaşamlarının bir döneminde hasta olmaktadır. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 9 milyon kişi tüberküloza yakalanmakta, 1,7 milyon kişi de bu hastalıktan ölmektedir. Verem hastalığının etkeni olan bakteri çoğunlukla akciğerlerde hastalık oluşturmasına rağmen kemikler, eklemler, beyin, böbrekler, sindirim sistemi, omurga gibi organ ve sistemleri de etkileyebilmektedir. Tüm organları tutabilmesine karşın, tüberküloz denildiğinde daha çok akciğer tüberkülozu, hatta Yayma Pozitif Akciğer Tüberkülozu akla gelmektedir. Yayma Pozitif Akciğer Tüberkülozlu hastalar, toplum ve yakın çevreleri için önemli enfeksiyon kaynaklarıdır. Hastalığı sağlam kişilere bulaştırarak toplum içinde yayılmasına neden olmaktadır.”

Öksürme, aksırma ve konuşmanın havada tüberküloz basilleri içeren çok küçük damlacıkların oluşmasına yol açtığına dikkat çeken Taş, “Bu damlacıklar sağlam insanlar tarafından solunum yoluyla alınabilir ve hastalığa yol açabilir. Özellikle dengeli beslenmeyen, sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanan kişilerde, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlarda vücut direnci düşük olduğu için verem hastalığına yakalanma riski artmaktadır. Verem hastalığından korunmak için, verem aşısı tüm bebeklere 2 aylıkken mutlaka yapılmalıdır. Bu aşı hem Verem Savaşı Dispanserinde hem de Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır” dedi.

Verem hastalığının en sık görülen belirtilerinin 3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, kanlı balgam çıkarma ve kilo kaybı olduğuna işaret eden Taş, bu şikayetleri olan kişilerin en yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerektiğini, hastalık tespit edilirse takip ve tedavisinin verem savaşı dispanserlerinde ücretsiz olarak yapıldığını kaydetti.

Tedavi edilmeyen her tüberküloz hastasının yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırdığını anlatan Taş, şunları dedi, “Bulaştırıcı bir verem hastasını tedavi etmek, hastalığın başkalarına yayılmasını önleyecek en iyi yoldur. Bu nedenle verem tedavisinde Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi, tüberküloz hastasının tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu sağlık personeli gözetiminde içmesi ve bu durumun kaydedilmesi esasına dayanan bir tedavi şeklidir.”

Dünyada sanayileşmiş ülkelerde tüberküloz hastalığı görülme sıklığının yüz binde 20 ve altında olduğunu vurgulayan Taş, “Asya ülkelerinde yüz binde 100’den, Afrika’da Sahra güneyi ülkelerde ise yüz binde 300’den fazladır. Türkiye’de hastalığın görülme sıklığı 2010’da yüz binde 28’dir. Denizli’de ise 2011 yılı içerisinde 123 verem hastası tespit edilmiş olup tüberküloz hastalığı görülme sıklığı ise 2011’de yüz binde 13,1’dir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı