REKLAMI GEÇ

“UÇUK, MASUM BİR HASTALIK DEĞİL”

“UÇUK, MASUM BİR HASTALIK DEĞİL”

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Doktor Figen Bilen, uçuğun daha çok yüz bölgesinde görülen bir hastalık olduğunu ve uçuğun gözüktüğü gibi masum bir hastalık olmadığını, bebeklerde ölümlere yol açabildiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 6 Haziran 2011 Pazartesi, 17:03

Uçuğa dudak, ağız, genital bölge ve burun delikleri çevresinde görülen Herpes Simplex adı verilen virüsün sebep olduğunu söyleyen Cildiye Uzmanı Doktor Figen Bilen, “Uçuk çoğunlukla fark edilmeyen küçük kızarıklar şeklinde ortaya çıkar. Ağız çevresi, yüz, nadiren de vücudun diğer bölgelerinde görülür. Ama kimi hassas ciltlerde ciddi enfeksiyonlar şeklinde de görülebilir” dedi.

Uçuğun ateş, travma, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, hormonal değişiklikler ve güneş ışığında kalma gibi durumlarda görülme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Figen Bilen, uçuğun ağrılı geçtiğini ve oluşan kabarcıkların patlayarak kabuklandıktan sonra 7 ile 10 gün zarfında yok olduğunu söyledi. Uzm. Dr Figen Bilen, “Vücudunuzun bir bölgesinde önceden kaşınma, yanma, gıdıklanma hissi varsa orada uçuk çıkacağı bilinmelidir. Bunun akabinde o bölgede kızarma, şişme ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıklar ortaya çıkar. Kabarcıklar patlayarak ülserler oluşur. Bu dönemde uçuk çok ağrılı geçer. Zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak yara haline gelir. Kabuklanma başladığında uçuk küçülmeye başlar. Sık tekrarlayan vücutlarda özellikle yüz bölgesinde tedaviye dirençli kalıcı leke ve izler bırakabilir. Bu durumda uzun süre tedavi uygulamak gerekebilir” dedi.

Uçuklu kısmın patlatıldığında ya da yolunduğunda bulaşma riskinin çok yüksek olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Figen Bilen, uçuğu olan kişilerin bardak, çatal, bıçak havlu gibi eşyalarını kullanmamak gerektiğini öpüşmenin de buluşma riskini artırdığını söyledi. 0-5 yaş arasında uçuğun görülme oranın daha yüksek olduğunu söyleyen Figen Bilen, çocukların uçukluyken öpülmemesi gerektiğini, eğer çocuklara virüsün bulaşması halinde, ölümlere yol açabileceğini belirtti.

Cinsel bölge uçuklarının da mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr Figen Bilen, cinsel bölge uçuklarının görülme sıklığının ve bulaşma riskinin hızla arttığını, havlu ve klozetlerden de uçuğun bulaştığının bilinmesi ve önlem alınması gerektiğini belirtti. Uçuğu olan kişilerin yapmaması gerekenlere de değinen Figen Bilen şunları söyledi: “Uçuğa kesinlikle dokunulmamalı, dokunulacaksa bile eller çok iyi yıkanmalıdır. Bayanlar makyajlarını temizlerken çok dikkat etmeli, kesinlikle gözlere dokunmamalıdır. Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı