REKLAMI GEÇ

KAZAKİSTAN’DA GURURUMUZ OLDULAR

KAZAKİSTAN’DA GURURUMUZ OLDULAR

Kazak Güreşi Dünya Şampiyonası ve 5’ci FILA Dünya Güreş Oyunları Kazakistan’ın Astana şehrinde yapıldı. Denizlili sporcular Muhammet Sevinç ve Himmet Abay, şampiyonada Denizli ve ülkemizi gururla temsil etti.

/ DENİZLİHABER / 28 Ekim 2010 Perşembe, 16:35

Kazak Güreşi Dünya Şampiyonası ve 5’ci FILA Dünya Güreş Oyunları Organizasyonu 22-23 Ekim 2010 tarihinde Kazakistan’ın Astana şehrinde yapıldı. Denizlili sporcular Muhammet Sevinç ve Himmet Abay Kazak Güreşi Dünya Şampiyonasına ve turnuvanın 2. bölümünde 5’ci FILA Dünya Güreş Oyunlarının Alış-Güreş kategorisine katılarak şehrimizi ve ülkemizi gururla temsil etti. Dış Türkler Derneği Denizli Şube Başkanı Mustafa Koç ile birlikte Kazakistan’ın başkenti Astana’ya giden genç güreşçiler Kazak Güreşi Dünya Şampiyonası’nda 90 kilo’da birinci ve ikinci turları rahat geçti. Daha sonra güçlü rakipleri kazak ve Kırgız güreşçilerle yaptıkları güreşlerde başarılı olamayan gençler ikinci bölümde yapılan geleneksel karakucak güreşlerine benzeyen “Alış” “Kemer Güreşi” “Tatar Güreşi” müsabakalarına çıktı. Burada da birinci ve ikinci turlarda İran’lı ve Uruguay’lı rakiplerini kolay geçen gençler son turda kazak takımına yenildi ve turnuvaya veda etti. Dünya Kazak Güreşi Şampiyonası ile birlikte organize edilen ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ve Spor Bakanlığı’nın da katıldığı şampiyona bir turnuvadan ziyade bir festival havasında geçti ve tüm dünyadan 40 ülkenin güreşçilerini bir araya getirdi. Dünya’nın farklı birçok ülkesinde yaşayan Türk kökenli topluluklar güreşe daha yatkın olduklarını ve güreşin kökeninin Türklere dayandığını aldıkları başarılar ve sundukları geleneksel güreş oyunları ile gösterdi. Güreşlere, Türkiye’nin yanı sıra Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Doğu Türkistan, Çin, Rusya, Ukrayna, Tacikistan, Irak, Suriye, Yunanistan, Almanya, İsviçre, Norveç, Danimarka, Hollanda, Macaristan, Uruguay, İran, Türkmenistan, Yakutistan, Mansi bölgeleri, Moğolistan, Togo, Kongo, Amerika, Avustralya, Kore, Japonya, Endonezya ve diğer ülkelerden genellikle Türk kökenli sporcular katıldı.
Khasagai ve Khanti geleneksel güreş gösterileri güreş filika, Pankration, Grapling, kemer güreşi yarışmaları da yapıldı. Kazananlara Kazakistan Spor Bakanlığı tarafından para ödüllerinin yanında birçok hediye verildi. FILA yönetimi turnuva esnasında yaptığı açıklamada Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan Dünya Kazak Güreşi şampiyonasından ve Orta Asya’daki Bölgesel Güreşlerin gelişimlerinden memnun olduğunu ve Kazakistan Cumhuriyeti ultra-modern katkı ve para ödülleri ile tüm sporcuların ağırlanmasından mutluluk duyduklarını söyledi.

Dış Türkler Derneği Denizli Şube Başkanı Mustafa Koç, “Türk dünyası ile ilişkilerimizin sporun yanında ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmesine ve dünya barışına önemli katkılarda bulunan sporun ve özellikle Türk gençlerinin çok yatkın olduğu ve judo’ya benzeyen güreş türlerinden biri olan kazak güreşi ve Alış-Tatar güreşi çok yakında tüm Avrupa’ya ve dünyaya hızla yayılacağa benziyor. Gençlerimize ekonomik katkıda sağlayacak olan kazak güreşi ve Alış-Tatar Güreşine en kısa zamanda başlamalarını öneriyoruz. Çünkü Dünya Kazak Güreşi Federasyonunun aldığı karara göre önümüzdeki yıllarda Avrupa ve dünya kazak güreşi şampiyonaları Türkiye’de yapılacak ve önemli ödüller sunulacak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı