REKLAMI GEÇ

Müze Müdürü Baysal “Bu bir katliam”

Müze Müdürü Baysal “Bu bir katliam”

Kazı programına alındıktan sonra iş makinelerince açılan dev çukurla içi boşaltılan Dodurgalar’daki antik mezarın en 2000 yıllık olabileceği söyleniyor. Müze Müdürü Baysal, soygundan dolayı üzüntü içinde. Denizlihaber.com’a konuşan Baysal, “Bir bir katliam” dedi.

/ DENİZLİHABER / 21 Şubat 2012 Salı, 12:15

Denizli’nin Acıpayam İlçesi Dodurgalar Beldesi’nde kazı programına alındıktan kısa süre sonra iş makinelerince açılan dev çukur yardımıyla soyulan tümülüsün en az 2000 yıllık olduğu belirtiliyor. Mezarda yapılacak araştırma sonrası Tunç Çağı’na ait olduğunun tespit edilmesi durumunda bu süre tahminen 5000 yıla kadar uzayabilir.

Geçmişe ışık tutması açısından son derece önem taşıyan mezarın soygunu sonrası Acıpayam Savcılığı’nın başlattığı geniş çaplı soruşturma gizliliğini korurken, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki görevli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, soygunla ilgili Denizlihaber.com’a konuştu.

Tarihi varlıkları korumak konusunda görevli bir devlet adamı olarak bu tarz soygunların kendisini yeterince üzdüğünün altını çizen Baysal, “Hele hele Dodurgalar’daki tümülüsü görünce çok üzüldüm. Böyle bir şey olamaz. Resmen katliam bu” dedi.

Tümülüs yapısında neler var
Bu tarz Tümülüs mezarlar üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm ince uzun yapıdaki dromos adı verilen bir koridor. Bu koridor mezarda yatan kişinin yakınları tarafından hediyelerin konduğu ön odaya çıkıyor. Odanın arkasındaki arka oda adı verilen bölümde de mezar sahibinin cesedi ve en değerli eşyaları bulunuyor. Soyguncuların, Dodurgalar’daki tümülüsü,  dromosu tahrip ederek soydukları belirtiliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı