REKLAMI GEÇ

Tümülüs’ü iş makineleriyle soymuşlar

Tümülüs’ü iş makineleriyle soymuşlar

Denizli’nin Acıpayam İlçesi’ne bağlı Dodurgalar Beldesi’nde yıllardır gün yüzüne çıkarılmaya beklenen Alacaköyük Tümülüs’ü, nihayet Kültür Bakanlığı’nın 2012 kazı programına alınmıştı. Ancak Tümülüs, iş makineli hazine avcıları tarafından soyuldu. Savcılık kazı öncesi soyulan Tümülüs soygununun altında bir muhbir yattığı düşüncesinde.

/ DENİZLİHABER / 20 Şubat 2012 Pazartesi, 19:22

Acıpayam’a bağlı Dodurgalar Beldesi’ndeki eski tun çağı dönemine ait olduğu bilinen Alacahöyük Tümülüs’ü, yıllardır gün ışığına çıkarılmayı bekliyordu. Bölgedeki yerel yöneticilerin talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı sonunda höyüğün kazılmasını 2012 programına aldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazı için bahar dönemini beklerken, önceki gün bölgeden gelen bir haber, yetkilileri şoke etti.

Bölgedeki tunçağıl döneminde yaşamış bir krala ait olduğu sanılan Tümülüs’ün bulunduğu araziye giden tarla sahipleri, dev bir çukurla karşılaştı. Görenlers hayrete düşüren bu dev çukuru iş makineleri yardımıyla kazanlar, define avcılarıydı. Durum hemen jandarmaya bildirildi.

Pes dedirten soygunun ardından Acıpayam Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Savcılık bölgede yapılacak kazı öncesi yaşanan soygun nedeniyle devlet kademesinde bir muhbirden şüpheleniyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinin bölgede yaptığı incelemeler sonrası hazırlanan raporla soruşturmayı genişleten savcılığa göre, soygunun kazıdan hemen önce yapılması tesadüf değil.

Soygun haberi, yalnızca kamu görevlilerini değil belde sakinlerini şoke etti. Geçimini tarım ve hayvancılık üzerinden sağlayan belde halkının kazı haberiyle yeşeren umutları soygunla son buldu. Bölgenin turizme açılması umudunu taşıyan belde sakinleri, yaşanan soyguna tepkili. Dodurgalılar “Devlet umut bağladığımız Tümülüs’ü koruyamadı” diyerek  devlet yetkililerini suçlayan belde sakinleri, bölgedeki tarihi kalıntıların sürekli define avcılarının yağmasına uğradığını söylüyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı