REKLAMI GEÇ

Laodikya’da heykeltıraş atölyesi bulundu

Laodikya’da heykeltıraş atölyesi bulundu

Merkeze 5 kilometre uzaklıkta bulunan Laodikya Antik Kenti’nde süren kazı çalışmalarında yeni eserler ortaya çıkarıldı.

/ DENİZLİHABER / 7 Ağustos 2009 Cuma, 19:53

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı olan ve 115 işçi, 60 öğrenci, 15 arkeolog, 2 profesör ve 10 asistan ile yürütülen kazılara başkanlık eden Prof. Dr. Celal Şimşek, “Laodikya’da sürekli yeni buluntular ortaya çıkıyor. Son olarak Stadyum Caddesi’nde yeni Bizans dönemine ait anıtsal çeşmeyi açığa çıkardık. Parçalanmış blokların yanında onlarca heykel parçası ve kabartma bulduk. 1.76 boyunda 1800 yıllık genç kadın heykeli ortaya çıkardık. Önemli bir eser ama başı yok. Şimdi onu arıyoruz. En önemli bulgu ise bol mitkarda taslak heykellerin yeraldığı ve heykeltıraş çıraklarının kullanığı atölye oldu. Laodikya’nın Afrodisias’tan sonra en önemli heykel imalathanesi ve heykeltıraş üssü olduğunu kanıtladık” dedi.

Laodikya’ya yakın birçok bölgenin zengin traverten yataklarına sahip olduğunu hatırlatan Şimşek, “Parçalanmış onlarca heykeli araştırdığımızda bunların çoğunun taslak heykel olduğunu gördük. Ayrıca, çok sayıda heykel ayağı bulduk. Heykeltıraş çırakları önce ayak yapmaktan işe başlar. Heykelde en zor yapılan kısım ayak kısmıdır” dedi.

Denizli’nin traverten mermer yatağı bakımından Türkiye’nin en zengin bölgesi olduğunu ve yılda 300 milyon dolara yakın mermer ihracatı yaptığını kaydeden Şimşek, “Mermer ocaklarının zenginliğinden Laodikya’da yaşamış binlerce yıllık medeniyetler de yararlanmış ve buraya bölgenin heykel ve diğer yapı ihtiyaçlarını karşılayacak heykel atölyesi açmış. Bölgede heykeller sadece Afrodisias’ta değil Laodikya’da da çok yapılmış. Kazılarda bu bulguları elde ettik” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı