REKLAMI GEÇ

MERMER OCAĞINDAN FOSİL MÜZESİ ÇIKTI

MERMER OCAĞINDAN FOSİL MÜZESİ ÇIKTI

Mermer ocaklarından çıkan fosiller, Denizli Valiliği tarafından yapılacak müze ile hem korunacak hem de sergilenecek. Çok sayıda fosilin bulunduğu mermer ocaklarında 2002 yılında bilim dünyasını heyecanlandıran insanın atası olarak bilinen 500 bin yıllık ‘Homo Erectus’ fosili bulunmuştu.

/ DENİZLİHABER / 16 Aralık 2010 Perşembe, 17:42

Denizli’de 100 yakın mermer ocağından çıkan fosillerin korunması ve sergilenmesi için Denizli Valiliği müze çalışmalarına başladı.

Temel kazıları devam eden Hükümet Konağı ve Meydan Projesi kapsamında, Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi önderliğinde, Uğurlu Oto Cam ve Denizli Valiliği tarafından, fosil müzesi kurulacak.

Fosil müzesi, yaklaşık 80 dönümlük alan üzerine kurulacak meydanda oluşturulacak arkeoloji ve etnografya müzelerinin bir bölümünde yer alacak. Fosil müzesinde, Denizli ve çevresinde bulunan 100’e yakın traverten ocağından çıkartılan fosiller sergilenecek.

Bölgede bulunan fosiller ise bilim dünyası için önemli yere sahip. 2002 yılında Kaklık Beldesi’ndeki bir mermer ocağında 2002 yılında işçiler tarafından bulunan modern insanın atası olarak bilinen 500 bin yıllık ‘Homo Erectus’ bilim dünyasına ışık tutmuştu.

2011 yılı sonunda kurulacak müzeyle ilgili protokol ise imzalandı. Denizli Valiliği’nde, Jeololoji Mühendisleri Odası, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Uğurlu Oto Camla imzalanan protokolle yakın zamanda yeni yapılan Valilik binasının yanında 80 dönüm üzerinde arkeoloji ve etnografya müzelerinin bir bölümünde yer alacak. Vali Yavuz Erkmen, Meydan Projesi kapsamında kurulacak fosil müzesi ile ilgili olarak, fosil müzesinin, çok fazla ziyaretçi çekeceğini ve büyük ilgi göreceğini düşündüklerini söyledi ve mermer ocaklarının buldukları fosilleri Jeoloji Mühendisleri Odasına teslim etmelerini istedi.

Hükümet Konağı ve Meydan Projesi’nin, yaklaşık 80 dönümlük arazi üzerinde yer aldığını ve meydanın, 24 saat yaşayan bir yer olacağını ifade eden Vali Erkmen, “Meydan Projesi kapsamında Kız Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi’nin bazı bölümleri ve Öğretmen Evi tamamen yıkıldı. Moloz temizleme çalışmaları bitti. Alan, şimdiki valilik binasından, aşağıdaki Ulu Cami’ye kadar açıldı. Temel kazıları devam ediyor. Koruma Kurulu kararı olan mevcut Hükümet Konağı’nın tutularak, yeni Hükümet Konağı’nın yapılmasının amaçlanıldığı proje kapsamında, taş binalar birleştirilerek müze oluşturulacak” dedi. Yeni Hükümet Konağı ve Meydan Projesi kapsamında, yeşil alan ile birlikte, vatandaşların sosyal ve sanatsal faaliyetlerini yapabilecekleri, 24 saat canlı olarak tutulacak bir alanın oluşturulmasını planlandıklarını ifade eden Vali Erkmen, “83 bin metrekare alana sahip olacak olan projede, Ulu Cami’nin alt kısmından girilmek sureti ile üstteki Endüstri Meslek Lisesi taş binaları ile birleşerek, birbirini tamamlayacak şekilde büyük kısmı yer altında olacak olan müze yapılacak” diye konuştu.

Meydan Projesi’nde, inşaat çalışmalarının da 2011 yılında bitirilmesini hedeflediklerini dile getiren Vali Erkmen, “Projenin gerçekleşmesiyle hem yeni Hükümet Konağı elde etmenin yanında, Denizli merkezde yıllardır eksikliği çekilen müzelere de kavuşulacak, ayrıca bir kent meydanı ile Türkiye’de diğer illere örnek olunacak. Bu meydan da 24 saat yaşanan bir meydan olacak. JMO Denizli Şubesi ile birlikte yapacağımız müzelerin bir bölümünde oluşturulacak traverten ocaklarından çıkartılan fosillerin sergileneceği müze çok fazla ilgi görür. Bu müze sayesinde ilimize gelen yerli ve yabancı konuklar, meydanımızı ve müzeleri ziyaret eder. Fosil müzesi çok güzel ve farklı olacak. Orada Denizli’nin belki de milyonlarca yıllık tarihi sergilenecek” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı