REKLAMI GEÇ

Roma dönemine ait heykel başı bulundu

Roma dönemine ait heykel başı bulundu

Denizli’nin dünyaca ünlü antik kenti Hierapolis’te (Pamukkale) yapılan kazı çalışmalarında M.S. 3’üncü yüzyıla ait olduğu belirlenen mermerden heykel başı bulundu.

/ DENİZLİHABER / 21 Eylül 2010 Salı, 17:31

Bu hafta sonunda sona erecek Pamukkale Hierapolis kazı sezonu ile ilgili olarak Vali Yavuz Erkmen başkanlığında değerlendirme toplantısı yapıldı. Kazı sezonunda bulunan en değerli parçalardan birisinin mermerden yapılmış Milattan sonra 3. Yüzyıl Roma Dönemine ait eyalet yöneticisi olduğu tahmin edilen bir heykel kafası olduğu açıklandı.

Pamukkale’deki Kazı evinde düzenlenen toplantıya Vali Yavuz Erkmen, Prof. Dr. Francesco D’Andria, Kazı Başkan Yrd. Doç. Dr. Güven Gümgüm, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Korkmaz ve kazı heyeti görevlileri katıldı. 21 Temmuz 2010’da başlayan ve 25 Eylül 2010’da sona erecek olan 2010 yılı kazı ve restorasyon sezonu çalışmalarına İtalya’nın 8 farklı üniversitesinden 85 kişilik teknik ekip, ile CNR İtalya Ulusal araştırma merkezi ve Norveç Oslo Üniversitesi ve Fransa Bordeaux’den araştırmacılar katıldı. Çalışmalarda ayrıca 100 e yakın işçi çalıştı.

Vali Yavuz Erkmen, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da çok önem verdiği Hierapolis’teki Antik Tiyatro binasının ihalesinin yapıldığını ifade ederek, “Bu konuda çalışmalar başlamıştı. Çalışmaların hızlandırılması ve tiyatronun sahne bölümünün ayağa kaldırılması konusunda değerlendirme toplantısı yapacağız. Önemli olan herkesin bildiği ve dünyada tek olan Pamukkale’nin, doğal güzelliği ile antik dokusu ile gelenlerin çok daha güzel şeyleri görmelerine yönelik yürütülen çalışmaların her yıl biraz daha üzerine koyarak devam etmesi. Bu yıl yapılan çalışmalar çerçevesinde güzel bulgular var” dedi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesco D’Andria ise, bu sezon 8 farklı noktada çalışma yaptıklarını bu alanların: Kuzey Nekropolü; Antpololojik kazı 163 nolu mezarda, Frontinus Kapısı; Kapıya ait iki kule içinde kazı çalışması ve kapının restorasyon çalışması, Tritonlu Çeşme; Kazı çalışması ve Mimari parçaların kataloglanması, Apollon kutsal alanı; Ninfeo önünde Teatron kazı çalışması, Termal Kutsal Su yapısı; Havuzların kazısı ve orta da bulunan Tholos yapısının çalışılması, Ginnasium; Kazı çalışması sonrası üç sütunun anastilosis ayağa kaldırılması, Termal Kutsal Su yapısı alanı; Traverten portiğin kazısının yapılması, Sekizgen yapı yanındaki yapının kazısının ve mozaiğin ortaya çıkarılması olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Francesco D’Andria, bu yıl yapılan çalışmalarda çıkarılan en önemli eserin, mermerden iyi koruna gelmiş bir başın bulunması olduğunu söyledi. Bir erkek başı tasvir eden heykelin M.S. III. Yüzyılla tarihlendirildiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Francesco D’Andria, başın o dönemde Roma’nın Asya eyaleti olarak adlandırılan Anadolu’daki bir eyalet yöneticisine ait olduğunu tahmin ettiklerini ve çok önemli bir Roma eseri olduğunu söyledi. Genelde bulunan heykel başlarının burunlarının kırık olduğunu sözlerine ekleyen D’Andria, buldukları heykel başının çok iyi korunmuş olduğunu ve bütünlüğünü koruduğunu söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı