REKLAMI GEÇ

SÜLEYMANLI GÖLÜ KURTARILACAK

SÜLEYMANLI GÖLÜ KURTARILACAK

Vali Yavuz Erkmen beraberindeki heyet ile Buldan’da bulunan Süleymanlı Gölünde incelemelerde bulundu. Vali Erkmen, amaçlarının gölü kurtarmak ve çevresinin rekreasyon yapılarak kullanım hizmetine sunulması olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 12 Ocak 2011 Çarşamba, 17:37

İnceleme gezisine Vali Yavuz Erkmen’in yanı sıra, PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Buldan Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürü Mehmet Yılmaz, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, Çevre ve Orman İl Müdürü Hamdi Akan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Korkmaz, Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Pamukkale Üniversitesi Bilim Kurulu Üyeleri Doç.Dr.Ali Çelik (Biyolog), Doç.Dr. Raşit Urhan (Zoolog) ve Yrd.Doç.Dr Ali Gökgöz (Jeolog), Süleymanlı Köyü Muhtarı Salih Dönmez ile üniversite görevlileri katıldı.

Vali Erkmen ve beraberindeki heyet ilk olarak göl çevresini gezerek gölde incelemelerde bulundular.Koruma Kurulu üyeleri ile Bilim Kurulu üyeleri gölün fiziki durumunu inceleyerek ne yapılabileceği konusunda ön fikirlerini sundu. İncelemelerin ardından heyet üyeleri toplantıda bir araya gelerek gölle ilgili konuları değerlendirdiler. Buldan Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Süleymanlı Gölünün tarihi ile ilgili bilgiler vererek, son durumu hakkında teknik verileri katılımcılara aktardı.

Vali Yavuz Erkmen, amaçlarının gölü kurtarmak ve çevresinin rekreasyon yapılarak kullanım hizmetine sunulması olduğunu söyleyerek, “İki tane temel yapmamız gereken düşünce var. Birincisi gölün nasıl kurtarılacağı yolunda bir müracaat var. Kuruldan alınmış olan bir karar var. Kuruldan alınmış karar uyarınca rapor istenip daha sonra sazlıkların nasıl kesileceği yolunda bir tereddüt olduğu için bunlara açıklık getirilmesi ve ne yapılmasının belirgin olarak ortaya konulması istenmişti. Üniversiteden bir arkadaşımızdan rapor istenmişti. Arkadaşlarımız raporu verdiler. Bu rapor kurula sunulacak ve bir karara varılacak. Çıkacak olan kurul raporuna göre arkadaşlarımızın raporu uyarınca temizlenecek alanın temizlenmesi işi geliyor. Temizlenmesi işi de yine üniversitemizle birlikte tabiata zarar gelmeden yapılması gerekiyor. Bu konuda üniversitemiz ile bir protokol yapılabilir. Temizliğin arkasından *Torf’un değerlendirilmesi gerekiyor. Çıkarılan Torf, buraya yapılacak olan yatırımlara bir kaynak olarak değerlendirilebilir. Koruma amaçlı imar planı ihaleye çıkarılıp planımızı yaptırmamız gerekiyor” dedi. Toplantıda katılımcılar da görüş ve önerilerini sundular.

*Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı