REKLAMI GEÇ

TURİST REHBERLİĞİ SINAVLARI BAŞLADI

TURİST REHBERLİĞİ SINAVLARI BAŞLADI

Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde açılan Profesyonel Turist Rehberliği Kursu seçme sınavları başladı. Bugünkü genel kültür sınavını geçenler, yarın yabancı dil sözlü, ertesi gün yabancı dil yazılı ve son gün 7 Ekim’de mülakat sınavına girecek.

/ DENİZLİHABER / 4 Ekim 2010 Pazartesi, 17:13

Özellikle nadir dillerdeki rehber eksikliğini gidermek ve kaçak rehberlik faaliyetlerini önlemek amacıyla ilimizde Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde açılan Profesyonel Turist Rehberliği Kursu seçme sınavları Çince, Hollandaca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Portekizce ve Urduca olmak üzere 8 dilden yapılacak olan sınavlar bugün başladı. Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi A ve C Bloklarda bugün saat 10.00’da başlayan sınav öncesinde Vali Yavuz Erkmen, sınava giren rehber adaylarını ziyaret ederek başarılar diledi.

Vali Yavuz Erkmen, böyle bir sınavın Denizli’de ilk defa açıldığını söyleyerek, “Denizli gibi turizmin en yüksek şekilde yaşandığı, potansiyelinin en yoğun olduğu bir yerde ilk kez açılan bir sınav. Bu nedenle bizler, hem Denizlimiz hem de ülkemiz için tüm arkadaşlarımızın başarılı olmasını arzu ediyoruz. Sevindirici olan bir husus da, burayı bitirip profesyonel rehberlik yapmaya hak kazanan arkadaşlarımızın iş sorunu yaşamadığını biliyoruz ve gözlemliyoruz. İnşallah sizlerinde gönlünüzce olur. Sonuçta hem sizler kazanın, hem Denizlimiz kazansın hem de ülkemiz kazansın. Bu kurslar her zaman açılmıyor. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay başta olmak üzere Müsteşarımıza ve sınavı yürütecek arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nizam Erel ve Şube Müdürü Naim Yenice ile Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz’ın komisyon üyesi olduğu ve bugün Genel Kültür sınavı ile başlayan sınavlar, 05 Ekim’de Yabancı Dil Sözlü Sınavı, 6 Ekim’de Yabancı Dil Yazılı Sınavı ve 7 Ekim’de de Mülakat Sınavı ile sona erecek. İlk gün yapılan Genel Kültür sınavına Denizli’den ve çeşitli illerden 148 aday katılıyor. 75 profesyonel rehber ise sadece dil sınavlarına girerek, başarılı olmaları halinde lisanslarına ikinci bir dil daha ekleyebilecekler.
Bugün yapılacak olan Genel Kültür sınavından yüz üzerinden en az 60 puan alarak başarılı olanlar 5 Ekim tarihindeki yabancı dil sözlü sınavına girecekler. Adayların Yabancı Dil sözlü sınavından 70, yazılı sınavından da 60 puan almaları gerekiyor. Tüm bu aşamalardan geçen adaylar mülakat sınavına tabii tutulacak ve adayların bu meslek konusundaki yeterliliğine mülakat komisyonunca karar verilecek.
Sınavlarda başarılı olan adaylar, yaklaşık altı ay süren kurslarda; Genel Turizm Bilgisi, Turizm Mevzuatı, Turist Rehberliği Meslek Dersi, Türkiye’nin Turizm Coğrafyası, Turizm Tanıtımı, Genel Türk Tarihi ve Kültürü, Arkeoloji, Mitoloji, Sanat Tarihi, Dinler Tarihi ve Sosyoloji, Edebiyat, Genel Sağlık Bilgisi ve İlkyardım, Sosyal Davranışlar ve İletişim ile Anadolu Medeniyetleri Tarihi konularında eğitime tabii tutulacak.

Kursiyerler kurs süresince ve kurs programındaki teorik derslerin bitiminden sonra yapılacak 36 günlük yurtiçi uygulama gezisine katılacak. Kursta gösterilen dersler ve uygulama gezisi esnasında görülen yerlerle ilgili yapılan bitirme sınavlarından sonra başarılı olan adaylara Profesyonel Turist Rehberliği Kimlik Kartı verilecek. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinden mezun olacak rehberler, Kültür ve Turizm Bakanlığından Belgeli Seyahat acenteleri tarafından istihdam edilecek. Ülkemiz genelinde 8 bin 530 aktif rehber ile 6 bin 22 seyahat acentesi bulunuyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı