AYM, Hayvanları Koruma Kanunu iptal başvurusunu reddetti

Uzun tartışmalara neden olan Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili gelişme yaşandı. Cumhuriyet Halk Partisi, düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. Fakat AYM, 7 Mayıs’ta görülen davada iptal başvurusunu reddetti.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Mayıs 2025 Cuma, 10:38
Hayvanları Koruma Kanunu’na göre bakıma ihtiyacı olan ya da kısırlaştırılması gereken sokak hayvanlarını yerinden etmek kanunen yasaktı; tedavisi tamamlandıktan sonra alındığı sokağa geri bırakılıyorlardı. 2 Ağustos 2024’te yürürlüğe giren yeni yasa ile “topla, aşıla, kısırlaştır ve yerine bırak” sistemi yürürlükten kaldırıldı, sokaktaki tüm köpeklerin toplanarak sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakılmasına hükmedildi. Cumhuriyet Halk Partisi, düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. Fakat AYM, 7 Mayıs’ta görülen davada iptal başvurusunu reddetti. Hürriyet’ten Fulya Soybaş’ın haberine göre, Hukukçular, kararın hukuka aykırı olduğu görüşünde. Hayvan hakları savunucuları ise bu yasanın katliama yol açtığını söylüyor.
KARAR BİR HUKUK FACİASI HEPİMİZ SINIFTA KALDIK
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Üyesi, Avukat Deniz Tavşancıl: “Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler var. AYM’nin kararı, uluslararası arenaya taşınabilir. Ancak oradan çıkacak bir kararın Türkiye’de bir etkisi olur mu inan pek umutlu değilim. Çünkü daha başından, uygulanmak istenen 7527 sayılı bu yasa, meşru bir yasa değil. Bir yasanın meşru olması için genele hitap etmesi, gelenek, görenek, örf ve adetlere o ülkenin kültürüne de uygun olması gerekir. Yaşam hakkını yok sayarak, tamamen öldürmek üzerine, anayasal hak ihlallerine izin vererek çıkarılmış bir yasanın, AYM tarafından da bu ihlaller göz ardı edilerek, iptalinin reddedilmesi hukuk adına bir faciadır. Danıştay 9’uncu Daire Başkanı Abdurrahman Gençbay’ın da dediği gibi, “Kimse ‘Ben iyi bir yargıcım’ demesin, hepimiz sınıfta kaldık.”
AYM İTİRAZI KABUL ETMESE DE BİZ YASAYI SOKAKTA YENİDEN YAZACAĞIZ
Hayvan Hakları Savunucusu, Avukat Gülçin Yapıcı: “Elleri bile titremeden onayladıkları yasa, binlerce hayvanın ölüm fermanıdır! Gerekçesini bile açıklayamadıkları bu karar, hayvanları kısırlaştırıp popülasyonu kontrol altına almaya değil, katliama yöneliktir. Türkiye’de 1111 belediyeden sadece 273’ünde hayvan barınağı var. Barınakların kapasitesi yaklaşık 90 bin, sokaklarda yaşayan hayvan sayısı ise 4 milyon civarı. Bu hayvanları sokaklardan toplayıp nereye koyacaklar?”
BU YASA SOKAK HAYVANLARI SAYISINI DAHA DA ARTTIRACAK
Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı, Nihal Kasa: “Bu kanun, hayvanlara işkence, zulüm ve vahşetin yanı sıra sayılarında da hızlı, büyük bir artış, ‘patlama’ getirecek. Zira bu kanun, 20 yıldır bakımevi kurmamış 1100 belediyeye; ‘Topla!’ diyor. Ancak bakımevi kurmak için 4 yıl süre tanıyor. Sahipsiz hayvan sayısının artma nedeni zaten 20 yıldır bakımevi kurulmamış, kısırlaştırma yapılmamış ve denetlemesi gereken Tarım Bakanlığı’nın da görevini ihmal etmiş olmasıdır. Dolayısıyla bu kanun, yerel yönetimlere ‘yaşatma’ değil ‘öldürme’ yetkisi vermekte, gerçek çözümü; üremenin kontrol altına alınmasını ise 4 yıl daha ertelemekte. 2004 öncesi, ülkemizde sokak hayvanları ya zehirleniyor ya vurularak öldürüyordu. Buna rağmen üreme ve sayıları kontrol altına alınamadı. 2004’te çıkarılan kanunla ise yaşam alanı olan, ‘dev’ bakımevleri yapıldı. Ancak hayvanları bu bakımevlerine toplamak da soruna çözüm getirmedi.”