REKLAMI GEÇ

Yeraltı suları tükendi, obruk tehlikesi başladı: Denizli en acil durumdaki şehirler arasında

Yeraltı suları tükendi, obruk tehlikesi başladı: Denizli en acil durumdaki şehirler arasında

Konya ovasında son yıllarda daha sık görülen obruk tehlikesi Denizli’ye uzanıyor. Yeraltı sularının tükenmesiyle boşluk oluşması ve toprağın bu boşluğu doldurmasıyla oluşan obruk, hem yaşamı, hem de geleceği tehdit ediyor. Konya’da araştırmalar yapan Prof.Dr. Fetullah Arık, aralarında Denizli’nin de olduğu 16 şehrin durumunun acil olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Nisan 2024 Çarşamba, 12:27

Yer altı sularını özellikle tarımsal sulamada kullanan Türkiye’nin başı dertte. Konya ovasında son yıllarda sıklıkla karşılaşılan obruk tehlikesi artık Denizli’de de var. İnsan eliyle yer altındaki kaynaklar çekilince su kalmıyor. Yerin altındaki bu boşluk ise zaman içinde toprakla dolmaya başlıyor ve sonuçta büyük bir göçük oluşuyor. Su kaynağının yerini toprak doldurunca da yeryüzünde devasa çukurlar oluşuyor.

Son yıllarda Konya ovasında oluşan obruk sayısı 700’ü buldu. Bu alanda araştırmalar yapılması için AFAD ile Konya Teknik Üniversitesine bağlı Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği yaptı.

DENİZLİ’DE OBRUK VAR MI?
Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık başkanlığındaki ekip bölgede incelemeler yaptı. Konya özelindeki çalışmaları derleyen ekip, ülkenin genel durumunu da ortaya çıkardı.

Prof.Dr. Fetullah Arık, DHA’ya yaptığı açıklamada 16 şehrin daha acil durumda olduğunu söyledi. Arık, Ankara, Eskişehir, Sivas, Çankırı, Yozgat, Çorum, Bitlis, Siirt, Batman, Diyarbakır, Afyonkarahisar, Denizli, Manisa bölgesinde obrukların görüldüğünü hatırlattı.

Prof.Dr. Arık, bu 16 şehirde de önemli çalışmalar yapıldığını ve önlemler alındığını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı