REKLAMI GEÇ

4 BİN KADINA ULAŞACAKLAR

4 BİN KADINA ULAŞACAKLAR

Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (DDH KETEM)’nin yürüteceği rahim ağzı kanser taramasının kapsamı genişletildi. 11 köy ve 1 mahallede yapılacak taramada toplam 3 bin 886 kadına ulaşılacak.

/ DENİZLİHABER / 3 Mart 2010 Çarşamba, 17:54

Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (DDH KETEM), İl Sağlık Müdürlüğü ve Denizli Belediyesi’nin işbirliği, aile hekimlerinin katkılarıyla gerçekleştirilecek olan rahim ağzı kanser taraması programının kapsamı genişletildi. ‘Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) 2010 Yılı Bölgesel Tabanlı Tarama Planına’ göre Denizli Belediyesine bağlı 11 köy ve Bağbaşı Mahallesine bağlı bir aile hekimliğinde tarama yapılacak. Taramalara 8 Mart 2010 tarihinde Karakurt Köyünde başlanacak. 9 Mart 2010 tarihinde ise yine Karakurt Köyünde Denizli protokolünün katılımıyla resmi bir açılış gerçekleştirilecek.

Bu çerçevede DDH KETEM tarafından yürütülecek Rahim Ağzı Kanseri ( serviks ) 2010 Yılı Bölgesel Tabanlı Tarama Planı Denizli Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ile bölgeleri taranacak aile hekimlerine anlatıldı. DDH Toplantı Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında DDH KETEM Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz tarama programı hakkında bilgi verdi.

Dr. Mustafa Ali Ekiz rahmi ağzı taramalarının Denizli Merkeze bağlı Karakurt, Güzelköy, Kocadere, Şirinköy, Hisar, Kadılar, Saruhan, Bozburun, Eskihisar, Karakova ve Goncalı köylerinde yapılacağını söyledi. Ekiz, köylerdeki taramanın 30–65 yaş arasında bulunan 2 bin 938 kadını kapsadığını ve en az % 70’ni günde 20–25 smear alınarak 8–10 aylık sürede, Serviks Kanseri Ulusal Tarama Standartları doğrultusunda taramanın planlandığını söyledi. Dr. Mustalfa Ali Ekiz ayrıca Bağbaşı mahallesinde de bir aile hekimliği bölgesindeki 30–65 yaş aralığında bulunan 948 kadının da tarama planına alındığını, bu bölgenin daveti, smearlerinin alınması ve takibinin DDH KETEM tarafından yapılacağını, böylelikle 2010 yılı içinde DDH KETEM’in bölgesel tabanlı serviks kanseri tarama hedef nüfusu 3 bin 886 olacağını dile getirdi.

Bölgesel Tabanlı Serviks Kanseri Tarama Programının yanı sıra merkeze direk başvuru yapanların taramalarının da devam edeceğini ifade eden KETEM Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz şunları anlattı: “Kanser önemli bir halk sağlığı sorunu olup, dünyanın kanser yükü her geçen gün artıyor ve ölüm sebepleri sıralamasında kansere bağlı ölümler öne çıkıyor. Bu çerçevede kanserin önlenmesi ve erken tanı faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerekiyor. Bunun için KETEM’lere önemli görevler düşüyor. DDH KETEM olarak iyi bir noktada bulunuyoruz. Yıllık ortalama 15 bin direk başvuru, 8 bin smear, 7 bin 600 mamografi çekiyoruz. Meme ve serviks kanseri için ortalama 100 kişiye erken evrelerde tanı koyuyoruz. Meme, serviks ve kolon (kolorektal) kanserleri için Ulusal Tarama Standartları belli olup, taramaları bu standartlar doğrultusunda yapıyoruz” dedi.

Serviks Kanserinin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve ancak taramalarla bu kanserin yok edilebileceğini belirten Ekiz, pap smear testinin bu kanserin öncü lezyonlarını tanımada etkili olduğunu, kadınların mutlaka bu testi yaptırmaları gerektiğini anlattı. Bölgesel tabanlı taramalarla sağlıkları için herhangi bir kaygı taşımayan kişilere ulaşmak ve bu kişilere tarama testi yapmayı hedeflediklerini kaydeden Dr. Mustafa ali Ekiz, taramanın etkili ve başarılı olması için organizasyonun iyi olması gerektiğini ve verilen desteğin önemli olduğunu söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı