REKLAMI GEÇ

DOÇEV, 5 milyon metreküp toprağı kirlenmekten kurtardı

DOÇEV, 5 milyon metreküp toprağı kirlenmekten kurtardı

Elektronik atık ve atık pil toplama çalışmalarını sürdüren DOÇEV, 10 yılda, 21 ton yani 1 milyon 250 bin tane atık pil topladı. DOÇEV, bu çalışmasıyla, 5 milyon metreküp toprağın, atık piller nedeniyle kirlenmesinin önüne geçti.

/ DENİZLİHABER / 11 Şubat 2010 Perşembe, 18:24

İsmet Abalıoğlu’nun önderliğinde, 1996 yılında, Denizli’de kurulan DOÇEV (Doğa ve Çevre Vakfı), ağaçlandırma, çevre eğitimi ve projeleri, atık yönetimi alanlarındaki gönüllü çalışmalarını sürdürüyor. Atıkların kontrolsüz olarak doğaya bırakılmasının, doğal kaynakların yanlış ve aşırı kullanımının ve kirlenmenin önüne geçmek için çalışan DOÇEV, 10 yılda, 21 ton atık pil topladı.

1 milyon 250 bin atık pil
geri dönüşüme gönderildi
DOÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ecüment Erdem, atık pillerin doğaya terk edilmesi ile içerdikleri ağır metallerin; toprağa, yeraltı ve yerüstü sularına karıştığını, beslenme zinciri yoluyla canlı bünyesine geçebildiğini söyledi. Erdem, “Bu yüzden kullanılmış piller toplanarak, özel koşullarda bertaraf edilmelidir. DOÇEV, bu konuda toplum bilincini artırmaya yönelik eğitimler, kampanyalar düzenliyor, örnek uygulamalar yapıyor. 1999 yılında başlattığımız ve kesintisiz 10 yıl süren geri dönüşüm çalışmalarımız kapsamında 20.7 ton, 2009 yılında ise 1.1 ton atık pil topladık. Ülke genelinde topladığımız kullanılmış pilleri, tekniğine uygun olarak bertaraf edilmek üzere Çevre ve Orman Bakanlığı’nca bu konuda yetkilendirilmiş kurum olan “Taşınabilir Pil Üretici ve İthalatçıları Derneği”ne teslim ediyoruz” dedi. Erdem, kullanılmış küçük bir pilin, 4 metreküp toprağı zehirlediğini hatırlatarak, “DOÇEV, bugüne dek 21 ton karşılığı, yaklaşık 1 milyon 250 bin adet kullanılmış pili, çevresel zararlarından arındırarak, 5 milyon metreküp toprağı kirlenmekten kurtardı” dedi.

25 ton elektronik atık toplandı
Elektronik cihaz ve beyaz eşyaların da teknolojinin hızla gelişmesi nedeniyle, elektronik atık çöplüklerinin büyümesine neden olduğunu ifade eden Erdem, “Elektronik atıkların içerdiği ağır ve zehirleyici metaller, toprak, hava ve suya karışarak çevremizi kirletiyor, doğada çözünürlük sorunları yaratıyor. Bu durumda diğer atıklar gibi elektronik atıkların da toplanması ve geri kazanılması en akılcı yoldur. Son bir yılda topladığımız 5.2 ton elektronik atık, çağdaş bir yöntemle ayrıştırılarak, ulusal ekonomiye kazandırılmak üzere, “Doğa Entegre” firmasına teslim edilecektir. DOÇEV olarak, bu çalışmayı başlattığımız 2006 yılından bugüne dek, 25 tonu aşkın elektronik atık topladık” dedi.

DOÇEV Müdürü Tarık Pilevne, DOÇEV’in faaliyetlerine katılan, destek veren saygıdeğer gönüllülere teşekkür etti. Pilevne, “Atık pil ve elektronik atıkların alınması için; DOÇEV’in 0 258 265 11 11 numaralı telefonunu arayabilirsiniz. Ya da docev@docev.org.tr elektronik posta adresine not bırakabilirsiniz. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alabilmek için internet sitemizi (www.docev.org.tr.) ziyaret edebilirsiniz. Bize sadece Denizli’den değil, Türkiye’nin 4 bir yanından elektronik atık ve atık piller gönderiliyor. Siz de çevrenin kirlenmesine izin vermeyin” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı