REKLAMI GEÇ

Eczacılar anahtar bıraktı

Eczacılar anahtar bıraktı

Denizli’de eczacılar, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde ilaç fiyatlarında uygulamaya konulacak iskontoları protesto etti. Denizlili eczacılar ‘atık yeter’ deyip, anahtarlarını Sosyal Güvenlik Kurumu binasının bulunduğu Özel İdare İş Hanı’nın önüne bıraktı.

/ DENİZLİHABER / 3 Aralık 2009 Perşembe, 17:57

Denizlili çok sayıda eczacı, bugün öğle saatlerinde, SGK Denizli İl Müdürlüğü Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün bulunduğu Enverpaşa Caddesi üzerindeki, Özel İdare İş Hanı’nın önünde toplandı. Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde, ilaç fiyatlarında uygulamaya konulacak kamu kurum iskontolarının, eczaneler üzerinden geçirilecek olmasını, önce alkışlarla protesto eden eczacılar, daha sonra iş hanının kapısının önüne anahtarlarını fırlattı. Eczacıların attığı yüzlerce anahtar, kapı önünde birikirken, eczacılar daha sonra alkışlar ve sloganlarla uygulamayı protesto etti. Denizlili eczacıların anahtarlı eylemine Denizli Tabip Odası ile Sağlık-Sen üyeleri de destek verdi. Eylem sırasında sık sık, “Kömür bedava, ilaç parayla”, “Sermayeye değil, sağlığa bütçe” sloganları atıldı.

Vatandaşların merakla izlediği eylemde konuşan Denizli Eczacılar Odası Başkanı Özen Ekiz, sağlıkta israfa karşı olduklarını, ama sağlıkta akılcı olmayan tasarrufa da karşı olduklarını belirterek, “İlaçta fiyat düşüşüne karşı değiliz, ama düşüşün bedelini, hastalarımızın ve eczanelerimizin ödemesine de karşıyız. İlaç fiyatlarındaki iskontoların eczanelerin üzerinden geçecek olmasına itirazımız var. Bu uygulamayla, bir yıl içerisinde Türkiye genelinde, 7 bin eczane kapanacak. İlacın ucuz ve ulaşılabilir olması lazım. İlaçta tasarruf eczacının sırtından yapılmamalıdır. İlaç pazarı yüzde 20 seviyesinde büyüdü ama ilaç sanayi büyümenin karşılığında bedel ödemiyor. Özel iskontolar bizim üzerimizden geçecek. İlaçta tasarrufun bedelini, ilaç sanayinde hangi firmalar ve aktörler büyüyorsa onlar ödemelidir. Sermayesi ve dayanma gücü olmayan eczanelerin tamamı kapanacak. Güçlünün ayakta kaldığı, zayıfın tamamen biteceği bir dönem yaşayacağız. Bu da Türkiye’deki eczanelerin üçte birinin kapanacağı anlamına geliyor. Artık yeter, bugün anahtarlarımızı onları çok isteyen SGK’ya bırakıyoruz. SGK, tüm ilaçları aynı torbaya koyup, ‘En ucuzunu seç, yoksa parasını ödersin’ diyor, ilaçta tombala çektiriyor. SGK, eczanelerimizin kapanmasını önemsemiyor. Talebimiz, tahsildar değil, sağlık çalışanı olarak görülmek. Hem muayene ücretinin, hem de bunun eczanelerden tahsilinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Eczacılar anahtarlarını bıraktıktan sonra alkışlarla alandan ayrıldı.

Eczacılar, hükümetin, ilaç fiyatlarındaki indirimlerin eczaneler üzerinden geçirilecek olmasına ilişkin kararından geri adım atması için, 4 Aralık’ta eczanelerini kapatacak. Denizli merkezde 10, ilçelerde de birer eczane nöbetçi kalacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı