REKLAMI GEÇ

Kadın girişimciye kefilsiz kredi

Kadın girişimciye kefilsiz kredi

Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, dar gelirli ancak kendi hesabına çalışmak isteyen kadınlara, Mikro Kredi Projesi adı altında 300 lira ile 700 lira arasında değişen oranlarda kefilsiz, teminatsız sermaye kredisinin verildiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 13 Ocak 2010 Çarşamba, 17:02

Kadınların aldıkları krediyi 46 haftada geri ödediklerini belirten Vali Yardımcısı Ertekin, yurt genelinde mikro krediden 30 binden fazla kadının yararlandığını söyledi. Mikro kredi sisteminde teminat, kefalet, icra ve mahkeme takibinin olmadığını ifade eden Ertekin, “Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, Türkiye Grameen Mikro Kredi Programına valilik ve özel idare olarak protokolle katıldık. Özel İdare İşhanında Mikro Kredi bürosu da kuruldu. Mikro Kredinin amacı klasik yollarla banka kredisi alamayacak kişilere, yoksulluğu, işsizliği azaltacak şekilde, ailesi ve kredi alan için, kendi kendine gelir getirici bir faaliyet yapmasının, ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyecek sermaye ihtiyacını karşılamaktır” dedi. Mikro Kredinin 2003 yılında Diyarbakır’da sermayesi olmayan ancak kendi işlerini yapmak isteyen 6 yoksul kadının her birine 500 lira verilerek başlatıldığını, bugün 37 ilde 57 şubede 21 bin üyeye ulaştığını ve 26 milyon liradan fazla kredi dağıtıldığını belirten Ertekin, “Teminatsız ve kefilsiz mikro kredi almak için aynı mahallede oturan benzer ekonomik ve sosyal koşullarda yaşayan beş kadının bir araya gelmesi gerekiyor. Bu kadınların oluşturduğu 5 kişilik gurubun her bireyine ayrı ayrı kredi veriliyor. Krediye alan kadınlarımız ilk haftadan itibaren mutlaka düşündükleri gelir getirici faaliyet için parayı kullanmalı. Bir hafta sonra alınan kredi hizmet bedeliyle birlikte 46 hafta boyunca haftalık olarak geri ödeniyor. Haftalık ödemeleri de mahalle ve köylere kadar gelen mikro kredi personelleri kendisi tahsil ediyor” dedi.

30 bayan yararlandı
Denizli’de 3 aydan bu yana hizmet veren Mikro Kredi Bürosundan 30 bayana 19 bin 400 lira kredi verildiğini ve başvuruların devam ettiğini belirten Ertekin, “Evlerinde oturan dar gelirli ancak becerikli kadınlarımız, mikro kredi ile üretime katılabilirler. Mahallesinde oturan beş bayanla oluşturulacak guruplara verilen kredinin geri ödemesi de çok kolay. Mikro kredide esas olan insanların birbirine güvenmesi ve inanmasıdır. 300 ile 700 arasında değişen kredi miktarı krediyi alan kadınımızın durumuna ve çalışmasına göre daha da yükseltilebiliyor. Bu krediyi kullanarak evde televizyon karşısında zaman öldüren, kendisine iş kurmak isteyen kadınlarımız kendi işlerinin patronu olabilir. Verilen kredinin sadece kadınlarımız için olması da ayrı bir öneme sahip. Mikro kredi kullanılarak kadınlarımız tarafından, terzilik, küçük ev hayvanlarının beslenmesi ve satılması, küçük çapta iç giyim ürünlerinin satışı gibi birçok iş kolunda faaliyet sürdürülebilir. Krediden yararlanmak isteyen kadınlarımız mikro kredi bürosundan daha iyi bilgiler alabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı