REKLAMI GEÇ

“Kanunu bekliyoruz”

“Kanunu bekliyoruz”

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Erdinç, “Yeni ruhsat alamıyoruz 3123 sayılı Maden Kanunu’nun 7. maddesi, yeniden düzenlenerek Meclis’ten çıkarılmalıdır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 18 Ocak 2010 Pazartesi, 18:03

Türkiye’nin ihracatta son 30 yıllık süreçte büyük gelişim gösteren sektörlerinin başında yer alan, sağladığı katma değer ve yarattığı istihdam ile yıldız sektör haline gelen doğal taş sektörü, 2008 ve 2009 yıllarında dünya genelinde yaşanan küresel mali krizin etkilerinden kurtulmak için gerçekleştirdiği, Doğaltaş Sektörü Strateji Geliştirme Toplantılarının ikincisini, travertenin başkenti Denizli’de gerçekleştirdi.

Denizli’nin sahip olduğu traverten ocakları nedeniyle büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Denizli’nin doğaltaş ihracatında önemli bir merkez konumunda olduğunu söyledi. 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde patlak veren ve bütün dünyayı etkisi altına alan küresel krizin inşaat sektörünü çok olumsuz etkilediğini ve bundan dolayı doğal taş sektörünün büyük bir darboğaza girdiğini anlatan Erdinç, “Bu kriz ortamında ihracatımızda yüzde 30 civarında gerileme oldu. Kriz ortamını fırsata çevirecek bir çalışma içerisindeyiz. Bunun sektör temsilcileri ve kamu kurumlarının ilgili bürokratlarını bir araya getirdik. Bu toplantının raporu bir hafta içerisinde tamamlanacak ve Sayın Başbakanımız başta olmak üzere ilgili bakanlara ve bürokratlara sunacağız. Dünya’nın doğaltaş merkezi olan ülkemizde Allah’ın verdiği hazinenin en iyi şekilde değerlendirilmesi, Türk ekonomisine ve Türk halkının refahına sunacağız” dedi.

“MADENCİLİK KANUNU’NUN ÇALIŞIR HALE GELMESİNİ İSTİYORUZ”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 3123 sayılı Maden Kanunu’nun 7. maddesinin yeniden düzenlenerek bir an önce meclisten çıkarılması gerektiğini bildirdi. Arslan Erinç, Anayasa mahkemesinin yaklaşık 1 yıl önce iptal ettiği Maden Kanunu’nun 7. maddesinin, sektörü zor durumda bıraktığına dikkat çekti. Erdinç, “Bizi yoğun bir şekilde üzen ve engelleyen 3123 sayılı maden kanunun 7. maddesinin iptal edilmesidir. 1 yıl önce anayasa mahkemesine yapılan itiraz ile bu kanun durdurulmuş, Hükümete 1 yıl süre vermişti. Önümüzde 5 ay daha var. Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Çıkardıkları kararname ile bizi 4-5 ay rahatlattılar. Fakat, yeniden çevrecilerin itirazı ile bu kararname de durduruldu. Yeni arama ruhsatı alamıyoruz. İşletme ruhsatlarının yenilenmesi geldi, ocaklarımızın işletme ruhsatlarını yenileyemiyoruz. Kanundaki bu yürütmeyi durdurmadan dolayı ihracatımızda bir gerileme oldu” dedi. Maden sektörünün genel manada Türkiye ekonomisine 28 milyar dolar civarında bir katkısının olduğuna işaret eden Erdinç, maden kanunundaki değişikliğin meclisten çıkarılamaması nedeniyle, ülke ekonomisine milyarlarca dolarlık tahribat ve zarar verdiğini savundu. Erdinç, ”Bu gecikme ve ruhsatlarımı alamamamız, yenileyemememiz, ülke ekonomisine milyarlarca dolarlık tahribat ve zarar veriyor. Bu kanunun çok süratli bir şekilde çıkarılması lazım. Madenciliğe daha fazla imkanlar verecek, uyum içerisinde çalışılabilecek bir kanun çıkarılırsa, ekonomimize büyük bir fayda olacaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı