REKLAMI GEÇ

Onların tek istediği Türk vatandaşı olmak

Onların tek istediği Türk vatandaşı olmak

Dünya’nın bileğini bükemediği Türklere, Türk vatandaşlığı hakkını vermiyorlar. Nereye gittilerse kapı yüzlerine kapandı. Onlar öz be öz Türk. Vatan ve bayrak aşkı için Türkiye’ye geldiler. Denizli’nin Honaz İlçesi’ndeki akrabalarının yanına yerleştiler ama Türk vatandaşı olamıyorlar.

/ DENİZLİHABER / 17 Aralık 2008 Çarşamba, 01:00

Ahıska Türklerinden olan 3 şampiyon kardeşin kimliğinde de, milliyeti Türk yazıyor. Hepsinin de bilek güreşi şampiyonalarında Dünya, Avrupa ve Asya şampiyonlukları var. Beraberliği olmayan bu spor dalında, Türkleri ve Türkiye’yi temsil etmek isteyen kardeşlerin bir sorunu var. Ne yaptılarsa Türk vatandaşı olamıyorlar. Onlar, Türk vatandaşı olup bayrağı Dünya genelinde dalgalandırmak istiyor. Özbekistan’da bir sürü madalya ve şampiyonluk alan Usmanov kardeşler, ellerindeki avuçlarındaki her şeyi satarak geldikleri Türkiye’de bir Çinli ya da Japon’un bile bu spor dalında bir ayda Türk olduğunu söylüyor ve kendilerinin aylardır Türk vatandaşlığına kabul edilmemesinden yakınıyor.

Özbekistan doğumlu 3 Türk şampiyon: Farid (Ferit) Usmanov (27), Jamshid (Cemşit) Usmanov (26) ve Elşocd (Elşad) Usmanov (20). Onlar Özbekistan’da hemşire Mahiba (48) ve noter Tahir Usmanov’un (47) dünyada bilekleri bükülmeyen çocukları. Ferit, ağır siklet < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />110 kilogram ve üstünde 3 Dünya, 1 kez Dünya Kupası Profesyonel Ligi’nde altın madalya ve yine 2005 ile 2007 yılları arasında yapılan Dünya Kupası’nda 4 kez 2’ncilik almış. Cemşit, 100 kilogramda Dünya Kupası Profesyonel Ligi’nde ikincilik, 4 kez Asya Şampiyonası’nda 4 kez birincilik ve uluslararası turnuvalarda birincilikler ve Rusya şampiyonluğunu elde etmiş. En küçük Elşad ise 100 kilogramda ağabeyleri gibi 4 kez Asya Şampiyonluğu, gençlerde 2, büyüklerde de 2 kez Rusya’da dünyanın en iyi bilek güreşçilerinin geldiği müsabakalarda derece yapmış. Ferit ve Cemşit aynı zamanda üniversite mezunu. Kardeşleri lise mezunu olan Elşad’ın yanı sıra onlar okuyup uluslar arası beden eğitimi öğretmeni olmuş. Ancak işsizler.

Şampiyon kardeşler, aileleri ile konuştuktan sonra Türkiye’yi özlediklerini ve Özbekistan’a çok madalya kazandırdıklarını söyleyerek ülkelerine dönüp burada mücadele etmek ve yaşamak istediklerini söylediler. Aileler, Türkiye’ye onları önden gönderip kendilerinin de geleceğini söyledi. Şampiyon Usmanov kardeşler, 7 ay önce, büyük hayalleri ile Türkiye’ye geldi. İlk olarak akrabalarının yanına Honaz’a gelen şampiyon kardeşler buraya yerleşti. İlk geldiklerinde, Özbekistan’daki evlerini ve otomobillerini satarak geçinmeyi başardılar. Honaz’da birer ev alıp kalan parayı ise geçimleri için kullandılar. Bu arada öz dayıları olan Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Denizli Temsilcisi olan Mesut Paşa, şampiyon yeğenleri için Ankara’ya müracaat etti. Burada Ahıska Derneği’ni devreye sokan Mesut Paşa, bir ilerleme kaydedemedi. Amaçları sadece Türk vatandaşı olmak olan ve kendi branşlarında Türklerin bileğinin bükülmediğini göstermek için yarışmak isteyen Usmanov kardeşler, bakanlıkların yolunu tuttu. Dilekçe verdiler ve en son olarak Spor Bakanlığı’na müracaat ettiler. Ancak aradan 8 ay geçti oradan da cevap gelmedi.

Bu duruma çok üzüldüklerini söyleyen şampiyon kardeşler, bakın olayı nasıl anlatıyor: “Özbekistan’da ailemize ülkemizi özlediğimizi ve Türkiye’ye dönmek istediğimizi söyledik. Onlar da ‘Bizde gideceğiz zaten’ diyerek önceden bizi gönderdiler. Çünkü her tarafta Özbekçe Rusça konuşuluyor ve biz Türk olarak sürekli onlara şampiyonluk, kupa, madalya kazandırıyorduk. Bu durum hoşumuza gitmedi. Türkiye’de mücadele etmek istedik ve geldik. Oradan aldığımız birikimi de harcadık. Tek istediğimiz Türk vatandaşı olup Türk bayrağını, bileklerimin gücüyle en yukarıda dalgalandırmaktı. Ama bir türlü Türk vatandaşı olamadık. Normalde 2 yıl ikamet ettiğiniz zaman Türk vatandaşlığına alıyorlar. Ancak zaten biz Türk’üz. Bu kadar uzatmalarına gerek yoktu. Biz ülkemiz adına şampiyonluklar almak istiyoruz. Nereye müracaat ettiysek, bir türlü Türk olduğumuz halde, bize Türk vatandaşlığı vermediler. Bilek güreşi dalında 2 Çinli 2 de Japon Türkiye’ye gelip bir ay içinde bu alanda Türk yaptılar. Biz neden olamıyoruz. Biz zaten Türk’üz. Mayıs ayında seçmeler, Haziran’da ise Avrupa şampiyonluğu var. Bu zamana kadar vatandaşlığa geçip, Türklerin bileğini kimsenin bükemeyeceğinin göstermek istiyoruz.” Ayrıca şampiyon kardeşleri, Türkiye Bilek Güreşi Federasyonu’nun başarılarından dolayı davet ettiği öne sürüldü.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı