REKLAMI GEÇ

Savaşın laleleri barış içinde açıyor

Savaşın laleleri barış içinde açıyor

Denizli’nin Bozkurt ilçesine bağlı Hayrettin Köyü’ne 134 yıl önce Bulgaristan’dan getirildiği belirtilen ters laleler yıllar sonra köyün gelir kapısı oldu. Savaştan kaçarken yanlarında getirdikleri lale soğanlarını yerleştikleri Hayrettin Köyü’ne diken köylüler, 134 yıl boyunca ters lalenin neslini korumayı başardı.

/ DENİZLİHABER / 4 Nisan 2012 Çarşamba, 14:51

Osmanlı Rus Savaşı sırasında 1878’li yıllarda Bulgaristan’ın Deliorman Bölgesi’nden göç ederek Bozkurt ilçesine bağlı Hayrettin köyüne yerleşen köylülerin yanlarında getirdikleri ters lale (Tuşaya) köylüler için önemli gelir kapısı olacak. Savaştan kaçarken yanlarında getirdikleri lale soğanlarını yerleştikleri Hayrettin Köyü’ne diken köylüler, 134 yıl boyunca ters lalenin neslini korumayı başardı. Ters laleler bahar ayının gelmesiyle yine açmaya başladı.

KÖYLÜLERİMİZ İYİ PARALAR KAZANACAK
Beşparmak Dağı’nın zirvesinde 1450 rakımda kurulu bulunan 100 haneli, 300 nüfuslu Hayrettin Köyü’nde yılda ortalama 50 bin ters lale üretildiğini söyleyen Hayrettin Köyü Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Tahir Çelik, Hayrettin Köyü’ndeki ters lale, nergis ve sümbülün çok farklı olduğunu söyledi. Çelik, ters lalenin Hollanda’nın lalelerine rakip olabileceğini söyleyerek, “Denizli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile işbirliği yaptık. Köy sakinlerinin kurduğu dernek ile işbirliği yaptık. Bu güne kadar evlerimizin bahçelerinde yetişen ters laleler tarlalara da dikilmeye başlandı. Laleler köylüler için önemli kazanç kapısı olacak. Hedefimiz üretimi arttırıp gelecek yıllarda ihracat yapmak. Köy ekonomimizde gelişecek, köylülerimiz çiçekten iyi paralar kazanacak” dedi.

TERS LALE YILDA BİR KEZ AÇIYOR
Köyde yetişen ters lalenin yüksek ve serin yerleri sevdiğini dile getiren Tahir Çelik, atalarının göç ederken yanlarında getirdiği çiçeğin Hıristiyanlarca kutsal sayıldığını söyledi. Boyu 50-60 santimetreyi bulan, her dalında 4 lalenin ters büyüdüğü doğa harikası çiçeğin erken ilk baharda açıp 1,5 ay içinde bittiğini ifade eden Dernek Başkanı Çelik, “Hıristiyanlar bu lalenin önce düz açtığını ancak, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinin ardından ağlayarak ders döndüğüne inanılıyor. Ters lale yılda bir kez açıyor. Bizim için bu çiçek çok önemli. Bu nadide çiçeğin kesme çiçek olarak satılmasını istiyoruz. Bunun için bazı çiçekçilerle de görüşmelerimiz oldu. Ters laleyi başka illerde görmedik, atalarımızın göçerken getirdiği ters lale köyümüzün geçim kaynağı olabilir. Köyümüz ve ilimiz ekonomisine çiçekten iyi paralar kazandırabiliriz” diye konuştu

HOLLANDA’YA RAKİP OLABİLİRİZ
Hayrettin Köyü Muhtarı Hasan Öztürk, köy sınırları içinde çiçek yetiştirmeye uygun arazilerin bulunduğunu söyledi. Köyde çiçek yetiştirilip satılması ile ilgili bir çalışmanın başlamasıyla birlikte köyden ayrılan birçok ailenin geri gelebileceğini hatırlatan Muhtar Öztürk, “Yıllar önce Bulgaristan’dan göç eden atalarımızın yeni yerleşim alanlarına diktikleri ters laleler, köyün büyük bölümünü kapladı. Nergisler ve sümbüllerde güzel kokusu ile insanları mest ediyor. Bu çiçeklerin ekonomiye kazandırılmasını istiyoruz. Özellikle ters laleye talep yüksek. Köyümüz rakım olarak ve toprak yapısı olarak ta çiçek yetiştirmeye müsait. Köy olarak bize destek verilirse, Hollanda’nın lalelerine ve çiçeklerine rakip olabiliriz. Köyümüzde genç nüfusta şehre göç etme fikrinden çiçek yetiştirmekle kurtulur” diye konuştu.

Yorumlar

Behçet AKGÜL   -  Bağlantı 7 Nisan 2012, 23:41

Ters lale ( tuşaya) Deliorman köylerinin her bir bahçesinde bulunan sevimli bir çiçektir.1995-96 yıllarında getirdiğim lale soğanlarını İstanbul’da bahçeme dikmiştim,bölge şartları uygun olmadığı için ilk seneleri yalnız yeşil gövde oluşturdular fakat çiçek göstermediler.Hayrettin köyü sakinlerine dedelerin O zor günlerinde Deliorman’dan getirdikleri tuşaya çiçeklerinin en değerli bir “miras” olması dileğiyle üretiminde başarılar dilerim.

SAFKAN20   -  Bağlantı 5 Nisan 2012, 10:41

Bu konuda emeği geçenlere özellikle dernek başkanı Tahir ÇELİK’e canı gönlden teşekkürler…Bu köyü mutlaka gelip bi görmelisiniz.Doğa harikası bir yer. 6 MAYIS 2012 Pazar günü FESTİVALİMİZ var. Tüm hemşerilerimiz buyursun gelsin.:))

rasim bici   -  Bağlantı 4 Nisan 2012, 20:31

Yanlış yazılan bir kısmı düzeltmek isterim. Atalarımız savaştan kaçmamışlar,savaştan önce bulgaristandan ayrılmışlardır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı