REKLAMI GEÇ

Anne adayları dikkat

1 Kasım 2019 Cuma

Grip ve nezle başta olmak üzere kış hastalıkları, kronik hastalıkları olanlar, bebek-çocuk, ileri yaş grubu ve özellikle hamileler için daha ciddi tehlikeleri beraberinde getirebiliyor. Tüm bu grupların içerisinde hamilelik bir adım öne çıkıyor çünkü gebelik sürecinde uygulanabilecek tedavi metotları daha sınırlı olabiliyor. Bu nedenle gebelik döneminde anne adaylarının kış hastalıklarına karşı çok dikkatli olması ve gerekli önlemleri hasta olmadan önce alması gerekiyor.

Grip, özellikle sonbahar ve kış aylarında görülen insandan insana yakın temas ile bulaşan bir hastalıktır. Yetişkinlerde şikayetler başlamadan 1 gün önce ve başladıktan 5 gün sonrasına kadar bulaşıcılığını korumaktadır.

Gebelikte Gribe Bağlı Komplikasyonların Görülme Riski Artıyor
Gebelik sırasında kalp atım hızında, kalbin pompaladığı kan miktarında, oksijen tüketiminde, akciğer kapasitesinde ve bağışıklık sisteminde ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler gribe bağlı komplikasyonların görülme riskini artırmaktadır. Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi oldukça hassastır. Yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonları, bağışıklık sistemini zayıflatarak, dolaşım ve solunum yolunda normalde yaşanan sıkıntıların daha fazla hissedilmesine sebep olur. Hamilelik, tek başına gribe yakalanmak için bir neden değildir. Ancak hamile bir kadındaki enfeksiyonda komplikasyon görülme oranı daha da artar.

Hamileler Grip Aşısı Olmalı mı?
Grip ile ilgili ciddi komplikasyonları önlemenin tek ve en etkili yolu grip aşısıdır. Aşı sonrası annede gelişen antikorlar bir miktar bebeğe de geçerek yaşamının ilk aylarında onu da gribe karşı koruyacaktır. Grip aşısı canlı virüs içermediğinden gebelikte kullanılmasının da bir sakıncası yoktur. Grip aşısı aynı zamanda emziren annelere de güvenle yapılabilir. Aşı, kas içi enjeksiyon olarak koldan yapılır. Anne adaylarının grip sezonunda hamileliklerinin ikinci ve üçüncü aylarında grip aşısı olması önerilmektedir. Grip aşısı gebeliğin her döneminde güvenli olsa da, ilk ay çok gerekli olmadıkça ilaç kullanımından kaçınmak ve aşının bu dönemin sonunda yaptırılması daha uygundur.

Hamilelikte Gripten Kaçınmak ve Daha Hafif Atlatmak İçin Ne Yapmalı?

Tedaviden çok hastalığa yakalanmamak önemlidir. Bu nedenle salgın dönemlerinde kapalı yerlerde fazla kalmamak ve elleri sık sık yıkamak koruyucu olabilir. İyi havalandırılmayan ortamlar, bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına sebep olur.
En iyi ve en etkili destek tedavisi yatak istirahatidir. Yatarken başı yukarıda tutmak (2 ya da daha fazla sayıda yastık ile yatmak) geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı da azaltacaktır.
Bulunulan ortamın yeteri kadar sıcak olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmelidir.
Havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır.
Yeteri kadar sıvı alımı son derece önemlidir. C vitamini ağırlıklı beslenilmelidir.
Hastalık dönemlerinde beslenmeye dikkat edilmeli, iştahsızlık varsa enerji ihtiyacını gidermek için karbonhidrat açısından zengin diyet uygulanmalıdır.
Boğaz ağrısını gidermek için pastil kullanılabilir.
Burun tıkanıklığı için tuzlu su ya da okyanus suyu kullanılabilir.
Yakınmalar düzeldiğinde hemen normal aktiviteye dönülmemeli, tam bir iyileşme için bir süre daha dinlenmeye devam edilmelidir.

Eğer Bir Anne Adayı Grip Olursa…
Üst solunum yolları enfeksiyonları genellikle viral denilen hastalık grubundadır. Bu durumda yaşanan şikayetler için rahatlatıcı ilaçlar kullanılır. Ateş düşürücü ve burun açıcı spreyler gibi şikayet giderici ilaçlar da kullanılabilir. Hamilelerde grip ve soğuk algınlığı ağır hastalığa sebep olabilir. Antiviral ilaç alımı, ciddi sonuçların önlenmesine yardımcı olabilir. Anne adayının antiviral ilaç almasının, kendisi ve bebek için zararı olduğunu düşündüren hiçbir çalışma yoktur. Eğer bakteriyel bir enfeksiyon durumu var ise antibiyotik kullanımı gerekmektedir.

Zencefil, Ihlamur ve Kuşburnu Çayı Bağışıklığı Güçlendiriyor
Hamilelikte doğru beslenerek de gripten korunmak mümkündür. Bol su içmek, proteinden zengin beslenmek, bol meyve-sebze tüketmek ve dinlenmek gereklidir. Bu dönemde anne adayları, bebeğin de sağlığını olumsuz etkilemeyecek bazı bitki çaylarını tüketebilirler. Ihlamur, zencefil, kuşburnu çayı, tarçınlı çay, C vitamini özellikle taze sıkılmış portakal suyunun rahatlatıcı etkisi olduğundan, tedavi uygulaması için bu içeceklerin de tüketilmesi önerilir.

Ne Zaman Doktora Başvurmalı
Anne adaylarında grip bazen ciddi tablolar oluşturabilir. Ateş uzun süre 38.5 derecenin üzerine çıktığında, soluk alıp vermede güçlük varsa, göğüs ağrısı oluşursa, şiddetli kulak ağrısı, kulaktan akıntı ve kanama olursa, döküntü ve kızarıklık varsa, ense sertliği ortaya çıkarsa ve kronik öksürük izlenirse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı