REKLAMI GEÇ

Denizli’nin tek keçe öğreticisi

Denizli’nin tek keçe öğreticisi

Denizli Halk Eğitim Merkezi’nde keçe öğreticisi olarak görev yapan Nuray Cankardaş, bu mesleğin Denizli’deki tek öğreticisi… Cankardaş, keçeden yaptığı sehpa örtüleri, bebek ve süs eşyaları yaparak, unutulmaya yüz tutmuş keçeyi yeniden Acıpayamlıların kullanımına sundu.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 19 Mayıs 2014 Pazartesi, 10:46

İnsanlık tarihi boyunca geleneksel yöntemlerle işlenerek kullanılan yün keçe, günümüzde de pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Acıpayam Halk Eğitim Merkezi’nde Keçe öğreticisi olarak görev yapan Nuray Cankardaş, keçeden süs eşyaları, kadın çantası ve şapkalarla, çocuklar için bebek ve oyuncaklar yaparak Acıpayamlıları yeniden keçe ile tanıştırdı.

Keçenin, ilk işlendiği halinden hiçbir şey kaybetmeden günümüze ulaşabilmiş; tamamen doğal, sağlıklı ve dayanıklı bir malzeme olduğunu vurgulayan Cankardaş, “Günümüzde daha ucuza mal olan ve kolay işlenen sentetik maddeler tercih edilir oldu. Keçeden yapılmış ürünler birer birer yaşamımızdan eksilmiştir. Kendi çabalarımla az sayıda da olsa keçe ustalarından keçeyi işlemeyi öğrendim. Ve bunu geliştirerek, çeşitli ürünlerle vatandaşların kullanımına sunmak istedim. Şimdi de, Denizli’nin tek keçe öğreticisi olarak, keçeyi yeni nesillere öğretmeye çalışıyorum” dedi.

Hiçbir tekstil malzemesinin, saf yün keçenin verdiği görsel ağırlık, sıcaklık ve asaleti sergileyemediğini belirten Cankardaş, “Keçe, su geçirmez. O nedenle yüzyıllar boyunca Yörük çadırı olarak kullanılmıştır. Ayrıca çobanların giydiği kepenek de saf yünden yapılmıştır. Çobanlar, kendilerini hem soğuktan hem de sıcaktan koruyan keçeyi, böceklerden korunmak için de tercih etmişlerdir. Keçenin, yeniden evimizi süsleyen tekstil ürünü olarak hayatımıza girmesi için çalışıyorum” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 31Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 16 32Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 30Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 17 30Parçalı Bulutlu