REKLAMI GEÇ

Yangına kurban olan Kurşunluoğlu Konağı’nın duvarı da gitti

Yangına kurban olan Kurşunluoğlu Konağı’nın duvarı da gitti

Denizli mimari mirasının az sayıdaki özgün yapılarından olup, 15 yıl önce ciddi bir yangın geçiren tarihi Kurşunluoğlu Konağı’nın bahçe duvarından arta kalan bölümü, park halindeki araçların üzerine yıkılarak maddi hasara sebep oldu. Denizlihaber.com tarafından haberleştirilen Konak arsası, geçen mayıs ayında otopark yapılmak üzere temizlenmişti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Ocak 2019 Cuma, 12:37

Denizli’nin birinci derece korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmiş önemli mimari eserlerinden Kurşunluoğlu Konağı’nın bahçe duvarı dün gece yaşanan fırtınada yıkıldı ve hasara sebep oldu.

Bir bölümü daha önce çöken bahçe duvarının kalan bölümü, sokak içine park etmiş olan araçların üzerine yıkıldı. Önemli maddi hasarın meydana geldiği yıkımda can kaybı veya yaralanma yaşanmadı.

Geçen mayıs ayında Denizlihaber tarafından bir kez daha gündeme getirilen konak arazisi, koruma altında olmasına rağmen otopark yapılmak üzere dozerlerce temizlenmiş, özgün mimari kalıntılar arsa üzerinden temizlenmişti. Kamuoyunun tepkisine sebep olan bu gelişmeden sonra otopark işletmecisi arsanın bir bölümünü otopark olarak çalıştırmaya başlamıştı.

Yaşanan yıkım üzerine değerlendirme yapan Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Mimar Serdar Alayont, gerekli önlemlerin alınmamış olmasının bu olaya yol açtığını söyledi.

Koruma altında olmasına rağmen otopark yapmak üzere arsanın elden geçirildiğini belirten Alayont, “O dönemde duvar konusunda önlem alınabilirdi. Çünkü o duvar yaklaşık 2-2.5 metre yüksekliğindeydi sanırım. Bir de yarısı yıkılmıştı. Yani yıkılmaya hazırdı adeta. Mal sahibi önlem alamıyorsa, ilgili kurumlar bu önlemi almalıydı. İşin sevindirici tarafı can kaybı veya yaralanma olmaması. Ancak maddi zaiyat da yaşanmayabilirdi” dedi.

Aynı sorunun daha ivedi biçimde Hulusi Oral Konağı ile ilgili olarak yaşandığına dikkat çeken Alayont, “Yarın orada da benzer bir durumun yaşanması olasılığı hayli yüksek. Biz yaklaşık 8 ay önce önlem alınması konusunda kurumlarla yazıştık ancak herhangi bir önlem halen alınmış değil” açıklaması yaptı.

Tavas’ta dün gece yıkılan koruma altındaki başka bir yapının, tehlikenin ne kadar yakınımızda olduğunu gösterdiğine işaret eden Başkan Alayont, “Gerekli önlemler alınmazsa benzer pek çok faciaların yaşanması engellenemez” diyerek, tehlikeyi bertaraf etmek için acil olarak önlem alınması gerektiğini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 30Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 32Parçalı Bulutlu